Hoppning
12 november 2022 18:52
Ridsportplus

Malin Baryard: ”Jättesvårt att veta om man gör rätt eller fel i att åka dit”

HoppningMalin Baryard Johnsson har just dragit in 1,3 miljoner kronor vid GCT-finalen i Riyadh och börjat nedräkningen till Stockholm International Horse Show, där hon själv är sportchef. Nu är hon också aktuell som en av huvudpersonerna i en ny bok.

Malin Baryard: ”Jättesvårt att veta om man gör rätt eller fel i att åka dit”
Malin Baryard Johnsson var tvåa i den femstjärniga GP-klassen i Riyadh. Här på prisutdelningen, med GCT-generalen Jan Tops till höger i bild. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

   – Jag tycker den är fantastisk och är imponerad av min man, säger Malin Baryard Johnsson om OS-boken ”Guldet” som författats av maken Henrik Johnsson. Den beskriver i detalj dramat när Sverige vann lagguld i hopp-OS i augusti 2021.

  – Jag både skrattade och grät när jag läste den. Även för mig som var på plats är det superhäftigt att återuppleva det som hände, och hur de andra som var med uppfattade det, säger hon.

  Malin är just hemma igen efter en storhelg på GCT-finalen i saudiska Riyadh, där hon var tvåa i GCT-klassen med H&M Indiana, bara sexton hundradelar efter vinnaren Christian Kukuk och Checker 47

  I sin förra GCT-start för en månad sedan i Rom var de snabbast i GP-omhoppningen men fick 4 fel och en fjärdeplats. 

  I Riyadh var dessutom Malin, Peder Fredricson och Olivier Philippaerts i H&M-teamet Stockholm Hearts tvåa i GCL-klassen. Därmed är teamet direktkvalat till semifinalen i GCL Playoffs i Prag i november. 

  Saudiarabien som tävlingsarrangör är ett kontroversiellt ämne. I Riyadh hålls även världscupfinalen om några månader. 

  Hur var det att tävla i Riyadh? Fick du till exempel instruktioner på förhand om hur du som gäst skulle  klä dig?

  – Vi blev informerade om hur man skulle respektera landets kultur och exempelvis inte visa bara knän och axlar. Men det gör man ju inte så ofta med de tävlingskläder vi har. 

  – Det är jättesvårt att veta om man gör rätt eller fel i att åka dit. Det är en allvarlig fråga och det behövs en stor förändring i landet. Å andra sidan hoppas jag att min närvaro kan bidra till att utvecklingen går åt rätt håll. Att vara framgångsrik och självständig kvinna i en idrott där män och kvinnor tävlar på samma villkor, hur vi lever och hur vi hanterar våra hästar. Jag tror detta ger mer avtryck än att jag som enskild idrottare bojkottar tävlingen. Det är en större politisk fråga. Att dessutom stå på pallen i Grand Prixen visar ju att kvinnor kan! Det var många tjejer i publiken och många tjejer som rider i de nationella klasserna. 

  Lgct_riyadh_08_160_baryard-johnsson Malin Riding H&m Indiana_20231027_01sg9994.jpg
  Malin Baryard Johnsson hade med sig sin stjärnhäst H&M Indiana till GCT-finalen i Riyadh. Foto: Stefano Grasso/LGCT

  H&M Indiana var i en fantastisk form, hur har du matchat henne?

  – Hon hade inte tävlat sedan Rom. Vi har haft en plan för året där vi lagt upp det så att hon inte gör alltför många tävlingar utan får återhämta sig emellan.

  Vad kan du berätta om nästa Stockholm International Horse Show?

  – Det är en fantastisk tävling, med hög sportslig nivå. Min roll är att bjuda in hoppryttarna, och det är inget svårt jobb kan jag säga! (skratt). De som varit där vill alltid komma tillbaka. 

  Är det några nyheter detta år?

  – Nej, samma koncept i år: Top-10 i dressyr och Indoor eventing, världscup för fyrspann och islandshästar och förstås hoppning i världsklass. Dessutom shower och hästar i alla dess former. Mässan är större än någonsin med både shopping och clinics. Och vi får inte glömma käpphästarna!

  Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden