Hästägartips
8 september 2024 13:14

Många fördelar med vinterbete

Året-runt-lösningOftast delas häståret in i en lång period då hästen äter grovfoder och en kortare betessäsong. Men det kan finnas många fördelar med att låta hästen beta även på vinterhalvåret.

Många fördelar med vinterbete
Vinterbete kan innebära en rad fördelar om det finns möjlighet, som tillräcklig areal. Både arbete och pengar kan sparas, samtidigt som hästvälfärden ökar. Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Ett vinterbete skulle för den vanliga varmblodiga ridhästen innebära att den helt enkelt fortsätter att beta även på hösten och vintern, utan extra foder i hagen, och får grovfoder i stallet på natten.

– Vi har inte prövat detta i något försök, men på sikt skulle jag vilja ha med vinterbete i ett modernt hästhållningssystem. Det har förutsättningar att bli något bra för både hästar och deras ägare. Bete är fantastiskt för friska hästar, säger SLU-forskaren Sara Ringmark. 

Minskad stress

Porträtt Sara Ringmark
Sara Ringmark, SLU, är universitetsadjunkt i djurfysiologi. Hon har medverkat i en rad forskningsprojekt kring utfodring och träning av sport- och sällskapsdjur och skulle gärna titta närmare på vinterbete ur olika aspekter, även till hästar med EMS.

För hästägaren skulle en sådan lösning innebära minskad stress kring lunchutfodring. Detta löses i dag ofta genom höpåsar med lunchmålet, en storbal hösilage i hagen eller tidsreglerat insläpp till fodret. Nackdelen är att hästarna mest står stilla kring foderplatsen och äter. I en tid då rapporterna duggar tätt om att våra hobbyhästar generellt blivit överviktiga är det inte optimalt.

Ett vinterbete skulle både kunna lösa utfodringsbiten och automatiskt få hästarna att röra sig mycket, genom det ständiga födosöket. Eventuella brister i näringsinnehåll kan regleras genom det foder hästen får på natten, då den är uppstallad.

”Mer näring än vi trott”

– Gräset innehåller mycket mer näring vintertid än vi tidigare trott. I russprojektet (se faktaruta) såg vi att energiinnehållet var högt hela hösten och var som lägst under december till februari. Då står gräset helt stilla. Däremot täcktes proteinbehovet hela året, på kort bete.

Om hästarna ska kunna beta även på vintern krävs en viss planering i förväg.

Fakta

Russprojektet 

  • Under 2,5 år fick 1-åriga gotlandsruss beta året runt i Mellansverige. Allt kring hästarna och betet analyserades. Vinterbetet visade sig mer näringsrikt än vad som tidigare antagits; energiinnehållet låg på 5 till 9 MJ och proteinbehovet täcktes hela året.

Källa: Impact of year-round grazing by horses on pasture nutrient dynamics and the correlation with pasture nutrient content and fecal nutrient composition. Sara Ringmark et al. 

Expandera

– Förmodligen är det bästa att de får beta större delen av sommaren, och efter lite återväxt används sedan hagen som vinterbete. Det går också att låta hästarna stripbeta, så att de inte betar ner överallt på en gång, utan lite sparas och portioneras ut. 

– Alla beten ser olika ut, näringsvärdena växlar beroende på växtlighet, väderlek och betestryck. Regelbunden hullkontroll vill till, liksom att man tar ett gräsprov och får ett hum om näringsinnehållet i betet. 

Gräsprovet tas på de gräsytor hästen verkligen äter av, sedan kompletteras det med grovfodret. 

Fortsätt betet direkt

För hästar som är vana vid att få fodret serverat blir vinterbete en ny foderrutin. Det behövs en koll att de faktiskt förstår att de ska leta upp fodret själva. 

Fakta

Sara Ringmarks tips

  1. Friskt vatten och salt ska alltid finnas tillgängligt.
  2. Gör regelbunden hullkontroll, så att grovfodergivan kan komplettera gräset på bästa sätt.
  3. Se över betesmängden och planera betet så att hästarna inte överäter den första månaden och sedan får gå hungriga. 
Expandera

– Introducera dem direkt efter sommarbetet, börja inte lunchutfodra först. 

– Kontrollera också att de verkligen får i sig gräs på vintern om det töar och fryser om vartannat, då kan det bildas en isskorpa som hästarna inte kan slå hål på. I sådana fall, liksom vid riktigt djup snö, kan betet behöva kompletteras med halm.

Väderförhållandena skiljer sig mycket i vårt avlånga land och i norra delen kan det mer handla om höst- än vinterbete, på grund av snödjupet.

En annan sak att ha koll på är parasiterna. Hästarna kanske betar gräset mer effektivt och äter närmare ratorna än vad de annars brukar göra.

Mycket är outforskat kring vinterbete, men det kan komma att innebära ett lite annat sätt att hålla häst på. Mindre kostnad för grovfoder och mer rörelse och födosök för hästarna, men också ökade krav på hästägaren att bedöma hull och trivsel samt göra regelbundna gräs- och träckprov. 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån