Sverige
26 april 2018 10:10

Många nyheter på Flyinge och Strömsholm

RiksanläggningarnaNaturbanor och nya lokaler. Det händer mycket på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm den närmaste tiden. Och särskilt på Flyinge där fastigheter har sålts för att nya satsningar ska kunna göras.

Många nyheter på Flyinge och Strömsholm
De utvalda hästarna visas på klassisk svensk ridsportmark, Flyinge. ArkivFoto: Roland Thunholm

Sedan hösten 2015 har de båda riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge en gemensam ledning och styrelse. Anläggningarna ska vara ”Swedish Equestrian Centers of Excellence” och arbetet med att förbättra anläggningarna på flera sätt har börjat ta fart.

Även när det gäller tävlingar, evenemang och clinics har vi höjt ambitionsnivån rejält. Christina Rosell, vd.

– På Flyinge har ett digert arbete med att rusta upp fastigheterna påbörjats, något som är välbehövligt efter att underhållsarbetet stått still sedan 1990-talet. En ny geoenergianläggning har etablerats, underlaget i två av fyra ridhus är utbytt och nya skötselplatser har byggts, säger Christina Rosell, vd för de båda anläggningarna i ett pressmeddelande.

På Flyinge planeras det också för ny utbildningslokal, nya utomhusbanor, en trestjärnig fälttävlansbana och en satsning på den gamla Chefsbostaden som ett nav för bland annat landslagets träningar. Allt detta finansieras delvis genom försäljning av flera bostäder som Flyinge tidigare ägde.

Terränghinder och naturbanor
På Strömsholm har det bland annat anlagts ny fibersandbana och terrängbanan har fått ett nytt vattenhinder. Det ska också göras naturbanor.

Fakta

Riksanläggningarna

Ridsporten och hästnäringen har tre riksanläggningar: Ridskolan Strömsholm, Flyinge och Wången.
Riksanläggningarna ska förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.
Ridskolan Strömsholm är Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning. Här utbildas bland annat ridlärare, hippologer, hovslagare och hästskötare.
På Flyinge är verksamheten inriktad på avel, hästförädling och evenemang. Som komplement bedrivs här också flera utbildningar, bland annat till unghästutbildare och beridare.
Wången är travsportens och islandshästarnas riksanläggning. Wången är också nationellt brukshästcentrum. Här hålls utbildningar för travtränare, travkuskar, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer, hovslagare och hästskötare. 

Både Flyinge och Strömsholm gjorde sina ägare nöjda med förra årets ekonomiska resultat, och det planeras för ytterligare effektiviseringar. Det ska göras genom förstärkt kompetens, fler heltidstjänster och ett bredare samarbete med bland annat genom att utnyttja digitala hjälpmedel i undervisningen. Därför har anläggningarna investerat i en toppmodern digital konferensutrustning.
– Det kan låta paradoxalt att vi sänker kostnader genom fler heltidstjänster och högre kompetensprofiler, men genom samutnyttjande med Strömsholm och med nya arbetsformer mellan utbildningarna och övriga verksamheter kan vi få till en mycket effektiv schemaläggning och erbjuda mer till våra studenter och elever, säger Becky Evensen, utbildningsansvarig på de båda anläggningarna i pressmeddelandet.

Smart ridhus
I samarbete med Saab arbetar riksanläggningarna med Ridsportens Innovationer. En del av detta är Sveriges smartaste ridhus på Flyinge där mätsensorer ska ge förutsättningar för både grundforskning som teknikutveckling på spjutspetsnivå.
– Även när det gäller tävlingar, evenemang och clinics har vi höjt ambitionsnivån rejält. Det har hållits clinics inom alla tre OS-disciplinerna med idel kända namn som lockat rekordpublik och i år håller vi fyra officiella SM, en trestjärnig internationell dressyrtävling och hoppning på 1.50-nivå bland annat i samband med Strömsholmsdagarna som i år fyller 100 år. Vi ser även fram mot kommande internationella mästerskap där det redan nu är klart att VM i voltige 2020 kommer att genomföras på Flyinge, fortsätter Christina Rosell.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden