Ridsport åsikt
21 september 2017 13:35

Maria Gretzer: Dags att hylla förbundet

"Vi vet alla att förbundet mestadels får ta emot mycket klagomål. Det är ganska enkelt att skylla på förbundet när något går fel eller när man är missnöjd." Så skriver Maria Gretzer, som efter en hejdundrande säsong vill hylla förbundet och uppmuntra alla att jobba vidare.

Maria Gretzer: Dags att hylla förbundet
Många medaljer hämtades hem under sommaren 2017.

Det tål att skrivas igen: EM-veckan i Göteborg med alla svenska framgångar blev en succé!
Men vi kan faktiskt, som hästsportnation, se tillbaka på en fantastisk säsong i nästan samtliga discipliner spritt över sommaren.

Medaljer har tagits i följande grenar/trupper:
• Hoppning: EM-guld individuellt, silver i lag
• Dressyr: EM-brons i lag
• Fälttävlan: EM-brons i lag
• Paradressyr: EM-silver och brons
individuellt
• Distansritt: EM-brons i lag
• Dressyr U25: EM-brons i lag
• Dressyr young rider: EM-brons i lag
• Voltige junior: VM-brons individuellt
• Hoppning ponny: EM-brons individuellt

Tror aldrig vi skördat så många medaljer under en säsong! Självklart är detta resultatet av enskilda individers och deras teams hårda jobb. Men jag vill i den här krönikan även framhålla och ge en hyllning till Svenska Ridsportförbundet.

Vi vet alla att förbundet mestadels får ta emot mycket klagomål. Det är ganska enkelt att skylla på förbundet när något går fel eller när man är missnöjd, man behöver inte peka ut någon person utan förbundet blir någon slags klagomur. En del kritik är säkert berättigad ibland: gör om – gör rätt!

Men som sagt, med årets resultat tycker jag ändå att vi måste ge vårt förbund (där många människor även lägger ner många timmars jobb ideellt) en liten hyllning.

Långsiktigt arbete har lönat sig och vi kan inte visa upp en säsong som denna bara av en slump. Det är så många faktorer som långsiktigt spelar in i framgångarna, att det inte finns utrymme att ta upp allt här.

Vi ska vara oerhört glada för att ridsporten fortsätter att vara med i det olympiska programmet med tre discipliner. Vi har genom åren fått mycket stöd och hjälp från SOK, inte minst i ledarskapsutbildningar, och fått möjlighet att lära och utbyta erfarenheter med andra sporter.

Vi har nu sedan många år en tränarutbildning i Sverige som sakta men säkert får fler engagerade att sträva mot samma mål efter en någorlunda ”röd tråd”. Arbetet med den svenska aveln går framåt, många stjärnhästar runt om i världen är födda i Sverige (hur behåller vi en del av de bästa i Sverige?).

Samarbetet mellan ridsportförbundet och avelsförbundet måste fortsätta och även förbättras, men det har redan hänt mycket positivt.

Så alla hästsportentusiaster: Sug på karamellen efter sommarens framgångar, jobba vidare i positiv anda, det är alltid det som ger bäst resultat.

Maria Gretzer var tidigare mångårig landslagsryttare
i hoppning, hon är f d förbundskapten i hoppning, A-tränare i hoppning och ryttarnas representant i det internationella ridsportförbundets styrelse.

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 21 september 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 18-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden