Hästliv
13 augusti 2019 06:00

Mark som betas växer bättre än klippt mark

GrästrimningDen som vill ha frodig grönska på sina marker ska se till att de betas av djur i stället för att klippas. Det visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.

Mark som betas växer bättre än klippt mark
Betande mular gör att växtligheten får högre energi- och proteininnehåll. Foto: iStock

Forskare vid SLU har jämfört hur växternas energi- och näringsinnehåll påverkas av att djur betar markerna året om jämfört med om man klipper dem en gång i månaden.

Studien visar att energi- och proteininnehållet i växterna är högre om de betas än om de klipps. Studien visar också att energi- och proteininnehållet från de betade områdena ökar med åren medan det är oförändrat där man bara klipper vegetationen, skriver SLU på sin hemsida.

Det ökade energi- och proteininnehållet på den betade marken kan bero på en snabbare föryngring men också på en ökad variation av växter som gynnas av betet. Det i sin tur kan möjliggöra för en större variation av andra arter, till exempel olika insekter. Att det finns fler fjärilar och humlor på de betade ytorna har samma forskargrupp visat tidigare i en annan studie.

Att energi- och proteininnehållet ökar gynnar betesdjuren, eftersom de då kan maximera sitt energi- och proteinintag. Det ökade energi- och proteininnehållet gynnar förmodligen även vilda växtätare, till exempel harar. Studien ger ytterligare stöd för att betesmarker är viktiga för den biologiska mångfalden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden