Sport
27 november 2016 23:06

Världsmästaren var ex(c)ellent i Stockholm

Den ständiga vinnaren Boyd Exell fick nyligen se sig besegrad i första världscupomgången. I Stockholm var han åter på plats i toppen och segrade i säsongens andra världscup i körning.

Världsmästaren var ex(c)ellent i Stockholm
Boyd Exell hyllades som den mästare han är. Roland Thunholm

Australiens Boyd Exell, regerande världsmästare, är van vid att vinna och vinna och vinna. I Stuttgart, där första världscuprundan kördes, slogs han av Ijsbrand Chardon, men när Sweden International Horse Show stod värd för andra rundan stämde allt och Boyd Exell körde hem såväl segern som nya världscupledningen.


Precision så det bara ryker om det när världsmästaren är i farten med Bajnok, Clinton Star, Costa 49 och Demi.

I den avgörande rundan hade han rejäl ledning när han ställdes mot far och son Dobrowitz, Jozsef och Jozsef Jr. Exell hade kunnat ta en hyfsat lugn seger, men spannet ville annorlunda och gick igång på partyatmosfären som rådde på arenan med minifyrverkerier och stämning på topp.
– Hästarna var taggade av ljudet med publiken och musiken därinne. Jag försökte att sakta ner, men det gick inte så jag fokuserade istället på att styra och de gånger jag har försökt köra långsammare har det slutat ändå slutat med fel, säger Boyd Exell strax efter vinsten.
Och visst gick kvällens taktik utmärkt. Han landade på fem extra sekunder för en boll ner och totalt 246,03 sekunder, därmed med sisådär 40 sekunders marginal till Doborvitz den äldre som blev tvåa. Junior blev trea någon sekund efter sin far.

Nu är Boyd Exell alltså åter i topp i ligan när sex omgångar återstår innan finalen i Göteborg.
– Äsch, jag försöker att inte tänka på det totala för mycket, säger Boyd och förklarar ödmjukt att han först måste vinna lite till innan han kan räkna med en finalplats – även om de flesta i det samlade pressuppbådet  nog är beredda att satsa rejält med pengar på att de får se Boyd Exell i finalen i Scandinavium i februari.


Arctic Horn, Corfy, Thunderbird och Twister med Fredrik Persson vid tömmarna. Någon som känner igen den mångfacetterade hästkarln längst bak? Visst – det är Per Johansson som samarbetar med Persson.

Svenska wildcardet Fredrik Persson fick göra ett hästbyte från fredagens klass där han var tvåa efter att Luma de Lux känt av en gammal skada. Nu landade svensken femte plats. Han ingår inte i årets världscupliga, men skulle gärna köra i Göteborg senare i vinter.
– Då måste jag förstås få en inbjudan och en sådan skulle jag bli väldigt glad över, säger Persson.

Läs en längre SIHS-intervju med Fredrik Persson i nästa nummer av Ridsport.

Resultat
Missat något från Friends Arena? Lugn, du hittar Ridsports SIHS-artiklar här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden