Hoppning
13 februari 05:55

Mellantider årets uppgift för Chalmershindret

GHS 2024Göteborgsbaserade Chalmers Tekniska Högskola kommer även i år, för sjätte året, att vara med under tävlingarna i Scandinavium. Deras projekt handlar om att utveckla teknologiska hinder - de har bland annat mätt hästarnas språngkurva - men i år blir det flera hinder inblandade när man istället fokuserar på att mäta mellantider.

Mellantider årets uppgift för Chalmershindret
Ett av de tidigare Chalmershindren under Gothenburg Horse Show. Foto: Chalmers

Sedan 2016 har ingenjörsstudenter vid Chalmers Tekniska Högskola tagit fram teknologiska hinder som presenteras under Gothenburg Horse Show. Studenternas uppgift är att konstruera ett hinder som mäter någon aspekt av banhoppningen, och i år har man valt att mäta och presentera mellantider för olika sträckor i omhoppningen.

Idén till årets uppgift kom fram i ett möte med GHS tävlingsledare Tomas Torgersen och förbundskapten Henrik Ankarcrona, som efterfrågade en metod för att analysera vägvalen längs banan. Det skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Tanken är att kunna erbjuda ryttarna en djupare inblick i sina ritter, att bryta ner ritten i olika delar – liknande det sätt som alpin skidåkning mäts på. Tiderna ska även visas för publiken på jumbotronen.

”Avsikten är att de enkelt men precist kan se vilka sträckor de presterar bättre eller sämre på i relation till övriga startande. På så vis kan ryttaren bättre lära känna sin ridning, hitta sina utvecklingspunkter och göra mer avvägda val i framtiden”, skriver GHS på sin webb.

– För sporten finns det så många utvecklingspunkter! Med relativt enkla tekniska medel kan vi göra mycket för välfärd och säkerhet såväl som prestation. Det är något vi fått träna på i detta projekt. Vi har fått arbeta både verklighetskopplat och självständigt, och samtidigt kombinera det med något vi brinner för, berättar Chalmershindrets projektledare Annie Abrahamsson Eknefeldt

Gothenburg Horse Show arrangeras i Scandinavium den 21-25 februari.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden