Hoppning
12 juni 2020 10:59
Ridsportplus

Mentala tränaren: ”Gäller att lösa upp fixeringen”

Del, 4 av 5, Sista hindrets psykologiVisst lurar ett mentalt spöke vid det sista hindret. Eller vid sista hålet på golfbanan.
– Det är samma mekanik vid alla avgöranden, säger den mentala coachen Mikaela Parmlid.

Mentala tränaren: ”Gäller att lösa upp fixeringen”
Sista hindret kan bli ett "mentalt spöke" för vissa ryttare, menar mentala coachen Mikaela Parmlid (bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mikaela Parmlid vet av egen erfarenhet hur de mentala spökena kan påverka. Under 15 år av sin tid som golfproffs i USA tog hon hjälp av en mental coach för toppa prestationen.

Nu hjälper hon andra idrottare, bland annat hoppryttare som Irma Karlsson.
– Det spelar ingen roll vilken sport det handlar om, eller om det är sista skedet i en affärsuppgörelse. Det finns alltid en inbyggd spänning och en massa olika känslor i ett avgörande, säger hon.
– Tänker du att nu går bollen i vattnet, så gör den lätt det. Tron styr våra handlingar. Det brukar bli som man tänker, det är rätt otroligt.

Mikaela-parmlid
Mikaela Parmlid Foto: Privat

Mikaela Parmlid, som själv dessutom ridit i hela sitt liv, har träffat på ryttare som mentalt fastnar på det sista hindret. Då gäller det att lösa upp fixeringen. Ett sätt är att få dem att fokusera på något annat, på flytet, rytmen eller att bara vänta, att tänka att sista hindret är bara ett av tolv.

Alla måste hitta sin egen strategi

Vilken strategi som är den bästa är individuellt för varje ryttare.
– Alla måste hitta sin egen strategi. Jag vill få dem avspända och mjuka i sinnet, då kan man inte komma med egna sanningar. Om man mjukar upp kanterna lite blir det plats för kreativiteten, säger Mikaela Parmlid.

Men en faktor är gemensam för alla – självförtroendet.
– Grunden är att tro på sig själv och vad jag kan göra. Golf är en extremt mental sport, det går inte att gömma sig bakom teknik. Du får resultat direkt. Samma på hästryggen. Hästen reagerar direkt på vad du tänker och känner.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden