Hoppning
10 juni 2020 15:12
Ridsportplus

Ryttaren: ”Rid alla hinder som ett enskilt hinder”

Del 2 av 5: Sista hindrets psykologiPeder Fredricson hade superläge i världscupklassen i Göteborg. När han och H&M Christian K gick ut näst sist i grundomgången var bara fem ekipage felfria. Det såg ut som det skulle gå vägen. Hinder efter hinder. Bara ett kvar. Fortfarande felfritt. Spänningen steg. Och så – neeej. Peder rev sista hindret.

Ryttaren: ”Rid alla hinder som ett enskilt hinder”
Peder Fredricson rev sista hindret i Göteborg med Christian K. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Men mentalt spöke? Nej. Peder Fredricson ser ingen särskild psykologi kring det sista hindret.
– För vissa kanske det är så. Tidigare kunde jag ha svårare att hålla fokus hela banan och då blir det lätt nedslag på slutet. Men de flesta på den här nivån har kommit vidare, säger han.

Allt handlar om att hålla fokus och vara väl förberedd. Att ha en plan och hålla sig till den. Ibland utan att göra så mycket mer just då, utan kanske göra annorlunda nästa gång.
– När man är inne i en ritt får man inte tänka ”oj, nu är jag felfri”. Då tappar man fokus. Så fort tankarna börjar kommer felen. Man ska rida alla hinder som ett enskilt hinder. Eventuellt kan man tänka på det sista hindret som om det finns ett hinder till efter, säger Peder Fredricson.

Hästarna var lite trötta

Svårigheten med sista hindret i Göteborg var distansen och att hästarna var lite trötta.
– Alla visste att det var ett jokerhinder, säger Peder Fredricson.

Hans plan A var att rida på fyra galoppsprång. Rätt eller fel vet han inte. Men så blev det ett runt språng på trippeln, han tappade fart och framåtläge. Det var till att tänka om och gå på fem.
– Fyra fel är fyra fel, oavsett var. Men att få det på första hindret är i så fall bättre än på sista. Är det inte så många nollor kan man slå av på takten och spara på hästen.

”Jag tänker inte något särskilt på sista hindret”

Sissela-smith-2-191118-rt-(1)
Sissela Smith Foto: Roland Thunholm

Sissela Smith tror inte på det sista hindrets förbannelse.
– Varje hinder är lika viktigt, säger hon.

Medfödda iskalla tävlingsnerver och fysisk träning hjälper Sissela Smith att hålla fokus ända in i mål. Något sista-hinder-spöke har hon aldrig känt av.
– Jag har kunnat tänka när sista linjen är kvar att ”håll ihop det nu då”. För att vara extra noggrann med ridningen och inte chansa. Men annars vet jag inte. Jag är så inne i en bubbla och går på min magkänsla. Varje hinder är lika viktigt, säger 25-åringen som rider åt CC Breeding.

Hon har alltid en plan som hon följer strikt.
– Jag vet exakt var jag ska lägga en volt före start, var jag ska byta galopp. Jag är väldigt noga hela banan och tänker inte något särskilt på sista hindret.

Undantaget är i så fall det första hindret, där hon gärna lägger extra fokus för att få en bra start.
– Det är mer irriterande att riva första och sedan vara nolla. På sista kan hästen vara lite trött. Men att riva första är till 99 procent mitt fel.

Rev näst sista SM-hindret

Något särskilt minne av ett sista hinder har hon inte. Däremot näst sista. Det var i finalen på senior-SM i 2018 då hon tog silver.
– Jag klarade en monstertrekombination men rev hindret efter, det näst sista. Annars hade jag vunnit. Vi var bara två som klarade kombinationen. Hälften kraschade igenom. Antagligen slappnade jag av lite när jag klarat den.
– Först var jag besviken, men silver är ju inte så dåligt.

Fakta

Ryttarnas och tränarnas bästa råd:

  • Rid hinder för hinder.
  • Behåll fokus hela vägen.
  • Tänk inte för mycket under ritten.
  • Var alltid väl förberedd.
  • Ha en plan.
  • Var fysiskt vältränad.
  • Träna på långa låga banor.
  • Analysera –  och gå vidare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden