Hoppning
1 juli 2020 17:28
Ridsportplus

”Mentorer för banbyggare skulle utveckla sporten”

BanbyggareSverige behöver fler skickliga banbyggare. Vägen dit skulle kunna vara ett mentorskap. "Många banbyggare med mindre rutin saknar någon att vända sig till", säger Sara Brink, A-banbyggare i hoppning. Vi pratar med Sara om framtidens banbyggare.

”Mentorer för banbyggare skulle utveckla sporten”
Banbyggaren Sara Brink vill säkra återväxten av duktiga banbyggare i Sverige.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sara Brink är en av Sveriges fjorton A-banbyggare. Hon finns med i teamet på Friends och på GCT i Stockholm, och har arbetat sida vid sida med Peter Lundström vid flera mästerskap.

    Målet för Sara Brink är att Sverige ska vara fullt av kompetenta banbyggare på alla nivåer, men där är vi inte, menar hon.

    Hur vill du beskriva nuläget?
    − Jag tror att det finns en osäkerhet bland många banbyggare och följden blir att banorna får skiftande kvalitet. Så ska det inte vara. Du ska som ryttare kunna förvänta dig en bra och rättvis bana oavsett vilken banbyggare det står i propositionen och oavsett vilken nivå du tävlar på.

    Men kan inte kritik mot banbyggare ibland bara handla om tycke och smak?
    − Jo, visst kan man ha olika uppfattningar om vad som är en bra bana, men det finns ett antal regler att förhålla sig till, beroende på klassens svårighetsgrad.
    − Niklas Jonsson uttryckte det väldigt bra i ett panelsamtal för ett par år sedan. Han jämförde med att rida ett Lätt C-program i dressyr. Ekipaget har tränat för att klara vissa rörelser och då kan inte domaren helt plötsligt be dem att göra en piruett. Samma sak i hoppning. En 1,00-metersbana ska inte innehålla bansträckningar och utformningar av hinder som tidigast bör förekomma i 1,30-klasser.

    Vad krävs av en bra banbyggare?
    − Förutom att du kan regelverket så tror jag att du behöver en konstnärlig ådra. Banbygge handlar mycket om färg och form, om harmoni och rytm. Du måste också vara beredd att investera mycket tid, för banbygge är ingen quick fix. Själv lägger jag många dagar per år på att assistera mer erfarna banbyggare, vara på tävlingar och kolla banskisser, för om du inte får influenser utifrån, utvecklas du inte.
    − Sedan ska du också vara lyhörd, utan att för den skull försöka följa allas åsikter.
    − Ritar du ett helt meeting så behöver du ha en tanke hela vägen fram till finaldagen och samtidigt inte upprepa dig. Växla mellan trekombination och två tvåkombinationer, tänka på utformningen av kombinationer så ryttarna inte hoppar oxer-räcke varje dag i samma varv. Ha en plan för vad som är första och sista hindret och var vattnet ska komma. Bland annat.

    Du skulle vilja se ett mentorskap inom banbyggnad. Berätta.
    − Vi har pratat om mentorskap på många positioner inom ridsporten och inom banbyggnad skulle det vara bra med någon du kan bolla med, skicka skisser till och kanske gå bredvid någon gång per år. Det handlar inte om att kolla alla dina banskisser, men att någon finns där. Jag har själv ett antal banbyggare som jag hjälper, och det gör jag helt ideellt. Det är ett sätt för mig att ge något tillbaka till sporten.
    − Vi har många banbyggare på väg uppåt i systemet och jag tror att de skulle kunna få en extraskjuts genom ett mentorskap. Om det skulle kosta pengar att införa ett mentorskap så kanske det är värt det, om det utvecklar vår sport.

    Du har själv Peter Lundström som mentor. Vad innebär det?
    − Jag försöker gå bredvid Peter vid större evenemang. Det är mitt sätt att vidareutbilda mig, genom att gå bredvid någon som är duktig och erfaren.

    Fakta

    Sara Brink

    Sara-brink-(11)-fixad
    Sara Brink

    Namn: Sara Brink.

    Ålder: 49 år.

    Bor: Norrköping.

    Familj: Ja.

    Arbete: På C Land Logistics som arbetar med logistik och fraktlösningar, samt på det egna företaget Brink of Course.

    Banbyggare sedan: 2003 tror jag.

    Värsta banbyggarminnet: Jag är ganska strukturerad, så det kommer sällan några överraskningar. Visst, hinder kan blåsa ner men då är det bara att bygga upp dem igen.

    Banbyggarens roll: Du ska vara glad och lyhörd och ha god social kompetens. Vi är där för hästarnas och ryttarnas skull, inte för att sätta dit dem.

    Förebild bland banbyggare: Någon som bygger väldigt trevligt tycker jag är brasilianaren Guilherme Jorge och så givetvis Peter Lundström som är Skandinaviens bästa banbyggare.

    Relation till Jan Brink: Ingen mer än att vi delar efternamn.

    Roligaste uppdragen: Norrköping Horse Show är de roligaste veckorna, men att vara med och bygga på Friends och GCT är också väldigt roligt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden