Sverige
21 mars 2019 13:44

Miljonbelopp i skadestånd och fängelse för TDB-förskingingen

DomNu har domen fallit i TDB-fallet. Den tidigare anställda vid Svenska Ridsportförbundets kansli är dömd till fängelse och ska betala ett skadestånd på närmare två miljoner kronor.

Miljonbelopp i skadestånd och fängelse för TDB-förskingingen
Den tidigare anställda vid Svenska Ridsportförbundet får nu skaka galler i ett år och fyra månader (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto/KuntalSaha

Både Svenska Ridsportförbundet och enskilda kontoinnehavare blev drabbade när det för knappt ett år sedan uppdagades en förskingring av pengar i Tävlingsdatabasen, TDB. En tidigare anställd på Svenska Ridsportförbundet hade olovligen fört över pengar från TDB-konton som varit inaktiva en längre tid, och totalt rörde det sig om drygt två miljoner kronor som förskingrades på detta sätt.

Ridsport skrev i januari att den personen som misstänktes för att ha stulit pengarna skulle åtalas (läs mer här). Nu meddelar Svenska Ridsportförbundet att en dom har klubbats i fallet. Den person som tidigare var anställd vid Svenska Ridsportförbundets kansli har av tingsrätten i Västerås dömts till fängelse i ett år och fyra månader, samt ett skadestånd på närmare två miljoner kronor som ska betalas till Svenska Ridsportförbundet.
– Det är mycket tråkigt att enskilda kontoinnehavare i TDB och vi som förbund har blivit utsatta för detta men bra att vi fått ett avslut och kan gå vidare, säger Annika Tjernström, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet på förbundets hemsida.

Sedan förskingringen uppdagats har arbetsrutinerna för TDB och ekonomiuppföljning setts över av Svenska Ridsportförbundet och skärpts.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden