Sverige
6 december 2021 17:25

Miljoner i stöd till föreningar och förbund

CoronapandeminÖver 2 000 idrottsföreningar får ta del av det som troligtvis blir den sista utdelningen av kompensationsstöd, på totalt 377 miljoner kronor - av dem är 126 föreningar från ridsporten, som får dela på drygt 3,6 miljoner.

Miljoner i stöd till föreningar och förbund
138 ridsportföreningarna har ansökt om ekonomiskt stöd. Foto: iStock

Det är Riksidrottsstyrelsen som har fattat beslut om att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till totalt 2 046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021, för de svårigheter som coronapandemin orsakat föreningslivet.

138 ridsportföreningar hade ansökt om ekonomiskt stöd – elva av dem har nekats stöd och för en förening pågår fortfarande handläggning. Summan som de olika föreningarna fått skiljer sig stort – vissa föreningar har fått 1 000 kronor i kompensationsstöd, andra över 200 000 kronor, som till exempel Falu Ryttarsällskap.

– Vi vet att stödet gör skillnad för idrottsföreningarna och deras möjlighet till uthållighet och överlevnad under och efter pandemin. Även om restriktionerna hävdes den 28 september så lever idrottsrörelsen med långsiktiga effekter av pandemin och vi behöver under lång tid hjälpas åt för att återrekrytera och rekrytera inom olika delar av idrotten – både barn, ungdomar, ledare och domare, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, på förbundets webb.

Sista utdelningen

Riksidrottsförbundet har gjort bedömningen att detta är sista gången som kompensationsstöd delas ut på det sätt som gjorts fram till nu. Det kommer dock att finnas möjlighet att ansöka om stöd även för perioden efter den 28 september, men då för enskilda evenemang som fått ställas in eller minska sin omfattning på grund av de tidigare restriktionerna, skriver förbundet.

– Vi försöker nu lyfta blicken framåt mot det arbete som vi påbörjat med återstart av idrotten där vi lagar revorna. Det tidigare löftet från regeringen om 400 miljoner kronor i stöd för det arbetet under 2022 är bra men vi behöver långsiktigt stöd på 300 miljoner kronor per år under 2023 och 2024 och besked om detta så vi vet att vi har möjligheter att fortsätta bidra till att allt fler mår bättre, är en del av en gemenskap och känner sig tryggare som medlemmar i idrottsföreningar, säger Björn Eriksson.

Svenska Ridsportförbundet har som ett av 25 specialidrottsförbund fått ta del av 21 miljoner kronor i kompensationsstöd – här fick ridsporten knappt tre miljoner kronor.

Här finns hela listan med idrottsföreningar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden