Sverige
16 december 2017 06:36

Miljoner till forskning om hästar och ridsport

MiljonerFlera forskningsprojekt med anknytning till hästar och ridsport startas inom kort när Stiftelsen Hästforskning har fördelat sina pengar. Det blir bland annat forskning om hältor, hovar, ridundervisning och stallbackskulturer i cyberrymden.

Miljoner till forskning om hästar och ridsport
Nu ska mer kunskap forskas fram om hästar och hästrelaterade ämnen. Foto: Roland Thunholm

Sammanlagt är det tio nya forskningsprojekt som startas. Dessutom får tio pågående projekt stöd från Stiftelsen Hästforskning.

Fyra av de nya projekten fokuserar på hältor. Det ska forskas på bakbenshältor, rörelseasymmetri och hovkvalitet samt göras gångartsanalys och utredning av hälta på islandshästar. Försäkringsbolaget Agria har tidigare berättat att hältor ökar hos hästar som är försäkrade hos dem, och bolaget stöttar de här projekten ekonomiskt.

Det blir också några forskningsprojekt som inte är veterinärmedicinska utan ligger inom andra forskningsområden. Till exempel heter ett projekt Stallbackskulturer i cyberrymden, ett projekt handlar om arbetsmiljö i stallar och ett annat om hästar i trafiken.

Flera av forsningsprojekten görs i samarbete mellan svenska och norska forskare.

Totalt anslås drygt 17,8 miljoner svenska kronor och närmare 8,6 miljoner norska kronor för perioden 2018-2020.

Läs mer om de olika forskningsprojekten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden