Sverige
23 november 2020 06:15

Miljoner till forskning om hästar

StudierOm ett tag kan vi få ny kunskap om luftvägssjukdomar och ansiktsuttryck hos hästar. Detta efter att forskare vid i Sverige har fått finansiering till studier.

Miljoner till forskning om hästar
Överrörlighet är ämnet för en av de hästrelaterade studierna som har fått pengar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Totalt handlar det om närmare nio miljoner kronor från Formas till hästrelaterade studier.

Pengarna är ganska jämnt fördelade på tre olika studier med tre olika forskare som sökande.

En av studierna som får finansiering via Formas handlar om ansiktsuttryck vid emotionella tillstånd hos hästar. En annan studie som har fått pengar har namnet ”Genetisk och genomisk studie av mycket rörliga hästar – en jämförelse med överrörlighetssyndrom”. Båda dessa studier ska göras av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Det är oerhört roligt att se hur våra forskare får positiva resultat på sina ansökningar. Det är för mig ett kvitto på att våra medarbetare i sin forskargärning både väljer att beforska områden som bedöms ha hög relevans från forskningsfinansiärernas sida, men också håller hög kvalitet i sin forskning och sina ansökningar, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel på SLU:s webbplats.

En forskare vid Uppsala Universitet har fått pengar för att undersöka karaktärisering av luftvägssjukdom hos häst med hjälp av transkriptomanalys i enskilda celler.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden