Prylspaning
4 december 2022 09:23
Ridsportplus

Minns hästen med ett smycke

Ridsport tipsarVad passar bättre som minne efter en älskad häst efter vårt tema där vi delvis talar om sorg och saknad, än ett smycke gjort av din hästs tagel?

Minns hästen med ett smycke
Ett armband av hästtagel kan bli ett fint minne.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många som förlorar sin häst vill ha ett minne. Ett armband kan kännas som en lagom och vacker sak för att komma ihåg hästen.

Det finns fler produkter på marknaden, som örhängen, halsband, ja till och med tassels, men vi koncentrerar oss på armbanden. Vissa är komplicerade flätor, andra enklare, och det finns modeller där tagel broderas in i läderarmband. En variant har tenntråd inflätad med taglet. Många erbjuder silverbrickor eller berlocker där det går att gravera hästens namn.

Det krävs tagel i längden 40 centimeter och tjocklek runt en pennas omkrets, och smyckestillverkarna tipsar om att ta taglet underifrån, så att der inte syns.

Men – är ett smycke bra för den som har sorg? Vi frågar psykologen Liria Ortiz, som svarar:
– I början blir det jobbigt varje gång du ser smycket. Men på sikt kan det vara en tröst. I början brukar all sorg komma när du ser det, och det går inte att nyansera. Sedan kommer lite mer glädje, du minns när hästen gjorde si eller så, och då kan det bli ett bra minne. Om smycket alltid väcker sorg kan du spara det där du inte ser det.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Tummen upp

Redaktionens omdöme: Hiss. För den som vill spara ett fysiskt minne av sin häst känns det här värdigare än en tofs tagel som får ligga i ett förråd.

Fakta

Armband av hästtagel

  • Vad? Armband av hästtagel. 
  • Var? Googla och du skall finna en rad tillverkare.
  • Pris? Olika, men i spannet 195 till 1500 kronor finner du en rad märken. 

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden