Hästliv
30 december 2019 08:37
Ridsportplus

Mirakelfölet har utvecklats till en stor personlighet

SolskenshistoriaMot alla odds överlevde Miracle Man efter inte mindre än 14 månader i livmodern. Liten och tunn fick han en tuff start i livet, men med en järnvilja och vinnarskalle har det idag tre månader gamla fölet växt på sig och utvecklats till en stor personlighet.

Mirakelfölet har utvecklats till en stor personlighet
Miracle Man fick en tuff start i livet, men idag mår han prima och har utvecklats till en stor personlighet. Foto: Anna Hallander/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För drygt tre månader sedan skrev Ridsport om det lilla hingstfölet Miracle Man (e  Conthargos), som höll både sin mamma Acalaya (SWB sto f-01 e Turban Rose- Ceylon, uppf Sussie Walldoff) och ägaren Camilla Köster på halster. Inte mindre än 14 månader låg han i magen innan han till slut föddes (läs mer här).

Orsaken till den långa väntan var en infektion hos stoet i moderkakan, vilket gjorde att fölets utveckling tog mycket längre tid än normalt. Mamman var opåverkad av infektionen, men Miracle Man vägde bara 23 kilo när han kom ut. Han var pigg och glad men på grund av sin ringa storlek och sin låga vikt fick han tillbringa sin första tid på Köpenhamns djursjukhus.

Miracleman4
Miracle Man hade det inte lätt i början. Foto: Privat
Miracleman6
Som nyfödd vägde Miracle Man endast 23 kilo. Foto: Privat

Robust och krallig med längd i kroppen

Idag ät Miracle Man hemma i Trelleborg igen, och han har vuxit på sig och har utvecklats till en stor personlighet. Camilla Köster uppskattar att han nu vid tre månaders ålder är ungefär lika stor som ett SWB-föl vanligtvis är efter några veckor.
– Jag kan inte lyfta honom längre, så han väger kanske 50 kilo, säger Camilla till Ridsport.
– Han är inte så jättehög, men han är robust och krallig och har fått mer längd i kroppen.

Tilltalsnamnet på Miracle Man har blivit Benjamin, och mest kallas han ”Benji”.
– Det är ett gulligt smeknamn, och han har fått det efter Benjamin som var den sista och minsta brodern i bibeln, förklarar Camilla.

Han ska få gå med sin mamma så länge det är möjligt.

Tillsammans med mamma Acalaya bor Benji på box, men är ute flera timmar om dagen i egen hage. De har sällskap av hästkompisar på andra sidan hagen, men lösdriften som de andra fölen och unghästarna går på får vänta till i vår.
– Han ska få gå med sin mamma så länge det är möjligt, säger Camilla.
– När vädret blivit bättre i april någon gång ska han få flytta till de andra på lösdriften och få leva unghästliv.

Miracleman2
Miracle Man har blivit sponsrad av ett täckesföretag, och växer nu ur sitt ena minitäcke efter det andra. Foto: Privat

Har blivit sponsrad med täcken

Till våren ska även täcket av. Just nu lever han med täcke hela tiden, och Camilla har blivit sponsrad av Hansbro som levererar små minitäcken, där han växt ut det ena efter det andra.
– De sa redan från början att han inte fick tappa hull och det var viktigt att han inte frös.
– Han blir snabbt nedkyld ute, och när man väl börjat med täcke på vintern kan vi inte sluta nu. Men han kommer att bli nakenfis som alla de andra sedan till våren, säger Camilla.

Det är en häst med mycket vilja – han är en fighter och det var nog det som gjorde att han överlevde sin tuffa start.

Med sin specialbehandling har Benji väldigt social och Camilla erkänner att han nog blivit lite bortskämd.
– Han tror nog att han är en del av människolivet, och han älskar att komma in i stallet, säger Camilla.
– Det är en häst med mycket vilja – han är en fighter och det var nog det som gjorde att han överlevde sin tuffa start.
– Jag kommer att behålla honom, det är en så charmig individ och han har fått en sådan tuff start i livet så jag vill ge honom den tryggheten att vara kvar här hemma.

Img_0478
Miracle Man med sin mamma Acalaya. Foto: Anna Hallander

Ovisst om han blir häst eller ponny

Hur stor Benji kommer bli i framtiden råder det delade meningar om. Det har hållits vadslagning om han blir ponny eller stor häst, men själv tror Camilla att han kommer bli normalstor med åren.
– Människor som föds små blir ju inte dvärgar när de blir stora, och hans mamma är 1,64 och pappan är 1,70, så varför inte, funderar Camilla.
– Men skulle han inte bli stor häst så kommer han bli en fantastisk ponny.

Mamma Acalaya kommer inte få fler föl. Även om hon klarat den här speciella dräktigheten bra och hon sköter sitt lilla föl med bravur så får det här bli hennes sista avkomma.
– Hon är 18 år nu och det är ju ingen jätteålder, så förhoppningsvis kan hon bli ett lättare projekt för någon här hemma, säger Camilla som har en verksamhet med ryttarpaket på gården.
– Vi sätter igång henne igen nästa år, hon var inriden när jag köpte henne och hon har gått lite lättare hoppklasser så hon kan bli ett roligt projekt.

Vill hjälpa andra som hamnar i samma situation

Sedan Benji föddes har Camilla startat ett Instagram-konto där hon berättar om fölets utveckling. Eftersom han är så unik fann Camilla själv inte någonting när hon sökte efter så pass långt överburna föl, och hon skriver om det hon själv skulle velat läsa om när Benji svävade mellan liv och död.
– Han är ju lite av en ”one of a kind”, och jag skapade kontot för att veterinärer och andra uppfödare skulle kunna hitta information.
– Det var svårt att hantera när man inte vet vad som händer och det inte finns någon som kan svara på ens frågor. Men nu har vi provat detta – nu har vi koll på det, säger Camilla med ett skratt, och hon tillägger att hon mer än gärna svarar på frågor från dem som hamnar i samma situation i framtiden.

Här kan du se Miracle Man busa runt i ridhuset med sin mamma:

Miracle Mans konto på Instagram hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden