Sverige
20 februari 2019 17:33

Misstänkt kvarka i västra och södra Sverige

SmittrapportNio rapporter om hästar med smittsamma sjukdomar har kommit bara i dag. Fyra av fallen gäller misstänkt kvarka, men inget handlar om EHV-1.

Misstänkt kvarka i västra och södra Sverige
Kvarkahäst med böld (arkivbild) Foto: Jeanette Flensburg

Av alla rapporter som publicerats på Smittinfo på Svensk Travsport i dag är det bara en som gäller konstaterad smitta. Det är en nyimporterad häst i Avesta i Dalarna som har konstaterats ha hästinfluensa. Hästen har hållits isolerad alltsedan ankomsten till Sverige.

Två fall av misstänkt hästinfluensa rapporteras, dels i Linköping, dels i Svalöv i Skåne, och i Umeå har prover tagits på en febersjuk häst.

Sedan finns det fyra nya fall av misstänkt kvarka, ett fall i Varberg, ett i Mölndal, ett i Vellinge och ett i Lund. Men inget av de nya fallen som rapporterats i dag handlar alltså om den fruktade EHV-1.

På Smittinfo anges inte alltid namnen på anläggningarna som utsatts för smittan, eller vilken typ av anläggning det handlar om. Ingegritetsskäl ligger bakom detta.
− Vi för en dialog med stallägaren i varje enskilt fall, och om det handlar om mindre stall bedömer vi inte att det är lika relevant att gå ut med information om exakt vilken gård det gäller, säger Maria Olofsson, länsveterinär i Västra Götaland.
− Om det däremot handlar om stora anläggningar väljer vi att berätta, fortsätter hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden