Dressyr
25 april 2022 17:22
Ridsportplus

Mixar coachning med egna starter – seger för Linn Larsson i internationell debut

InternationelltSex svenska ryttare styrde i helgen kosan mot de trestjärniga tävlingarna i holländska Kronenberg, och det blev flera blågula placeringar. Linn Larsson, flitigt anlitad tränare av många unga toppryttare, hade bråda dagar när hon coachade sina elever samtligt som hon själv gjorde internationell debut på högre nivå - med placering och seger.

Mixar coachning med egna starter – seger för Linn Larsson i internationell debut
Linn Larsson lotsade en laddad Firenzia till seger i Intermediaire I. Foto: Digishots.nl/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hon står ofta utanför dressyrstaketen när det är dags för tävling, c-tränaren Linn Larsson – hon har många unga adepter som plockar rosetter. Tillsammans med sambon Martin Umaerus driver hon egen verksamhet, där de tränar både hästar och ryttare.

  Linn tävlar även en hel del på unga hästar, men nu har hon klättrat uppåt i klasserna igen – anledningen heter Firenzia (SWB, sto f- 12, e Firenze-Warsteiner, uppf Per Viklund, ägare Harabiargi AB), ett fuxsto som hon haft i träning i snart 2,5 år.

  – Det var en elev till mig vars familj köpte den som juniorhäst, men sedan har hon blivit kvar hos mig. De köpte henne direkt av uppfödarna, familjen Viklund, som dessutom tränade för min sambo när de hade henne.

  Ägarnas dotter, Elin Ullman, red EM på ponny förra året och satsar nu på en läromästare i kombination med studier. Därför har Firenzia blivit kvar hos Linn.

  ”En jättefin häst”

  Firenzia har gått ett par Intermediaire I på hemmaplan med Linn i sadeln, men helgens äventyr i holländska Kronenberg var den första internationella starten för stoet.
  – Hon har aldrig varit iväg på ett så här långt meeting tidigare. Jag vet ju att det är en jättefin häst, men man vet aldrig hur de reagerar när de kommer iväg. Hon kan bli lite spänd på tävling men hon är bättre på meeting, när hon får bo och vara i den omgivningen hela tiden.

  Det 10-åriga stoet är på god väg mot Grand Prix, även om vissa delar inte är helt befästa ännu.
  – Vi får se hur länge vi får fortsätta tillsammans, man kan ju alltid hoppas att hon blir kvar, säger Linn och skrattar.
  – Vi har i alla fall fått grönt ljus att rida i Aalborg i maj.

  Linn hade flera elever med sig i Kronenberg, så den egna uppladdningen blandades med att peppa ungdomarna.
  – Jag har coachat mycket de senaste åren så jag känner mig väldigt trygg i det. Så länge det inte blir för tätt inpå min egen start, så att jag kan göra min förberedelser, så är det inget problem.

  Även om det gick smärtfritt på plats i Holland, så hade de egna förberedelserna på hemmaplan fått stå lite åt sidan.
  – Vi hade gjort om min kür lite och jag hade inte riktigt hunnit rida igenom den innan vi åkte. Det har varit mycket fokus på elevernas kürer den senaste tiden, så jag var inte helt hundra till musiken nu. Men jag fick positiv feedback, även om hon fortfarande var väldigt laddad – trots att det var tredje dagen hon tävlade. Det är väldigt kul att rida kür, man gör ju inte det så ofta. Då kan man verkligen lyfta fram vad hästen är bra på, konstaterar Linn.

  Vädret ställde till det för många

  Det blev seger i Intermediaire I och en fjärdeplats i küren på samma nivå. Firenzia visade bland annat upp fina byten och sin uttrycksfulla trav.
  – När vi vann var hon ganska jämn, och så var det ju typ storm när vi red. Jag tror att det kan ha ställt till det för många av de andra ryttarna, säger Linn och utvecklar:

  – Vi är väldigt noga med att rida ut mycket, vi har hästarna ute i hagen hela dagarna även om det regnar och blåser lite – de får vara hästar. Jag tror att det är mycket det som gjorde att hon klarade av omständigheterna så pass bra på tävlingen nu. Det blåste hela helgen, men var som värst på fredagen.

  För övriga svenskar blev det en femteplats för Denise Ljungqvist och Soega i Grand Prix Special med 69,25 procent. Filippa Wallqvist var fyra i juniorküren med Fairy, och för stoet Corona, som Linn tävlat tidigare, blev det fina placeringar i juniorklasserna med Linns elev Clara Bergvall i sadeln.

  – Det är kul när man nu har hästar som börjar komma upp i de klasserna så att man kan följa med på samma tävlingar, det är väldigt roligt att kunna göra det här tillsammans med eleverna, avslutar Linn.

  Resultat Kronenberg

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden