Sverige
28 mars 09:45
Ridsportplus

Mönsteranläggning i förfall

JulmyraAnläggningen blev en förebild för hållbar hästverksamhet och har belönats för det. Men nu förfaller Julmyra.
− Vi som bor här har blivit blåsta, säger Kristina Cedrins.

Mönsteranläggning i förfall
Ridhusets servicedel blev aldrig klar, utan har blivit avstjälpningsplats. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under 2017 gjordes miljonsatsningar för att Julmyra i Heby kommun skulle bli ett föredöme inom hållbarhet. Diken förbättrades, fosfordammar anlades och dagvattenhanteringen förbättrades. Arbetet fick Lövstas hållbarhetspris år 2020.

Men sedan dess har bilden förändrats.
− Ridhuset blev aldrig färdigbyggt och slutbesiktigat, trots att det används av många ekipage varje vecka. Det förfaller alltmer och kommer att bli farligt. Nu har det också dumpats gamla kylskåp och skrotbilar bakom ridhuset.

Julmyra-5
Utedass är vad som erbjuds för dem som har ridhuskort. Foto: Privat

”Hotat med att ridhuset ska rivas”

Kristina-cedrins-2
Kristina Cedrins Foto: Privat

Det säger Kristina Cedrins, som byggt hästgård i området. Tomtpriset var dryga miljonen och gällde en tomt med servitut som ger tillgång till ridhuset.
− När vi boende har försökt driva att ridhuset ska byggas klart har ägarna sagt att de inte har skyldighet att bygga det färdigt, och även hotat med att ridhuset ska rivas.

Planen var att 35 tomter skulle säljas till köpare som ville bygga en hästgård, men bara sju av tomterna har blivit bebyggda, och 15 av tomterna blev aldrig sålda.

Ägaren Gelba har haft Julmyra ute till försäljning sedan hösten 2020 med begärt pris på 70 miljoner kronor, och upplevelsen från Kristina Cedrins liksom från and-ra Ridsport pratat med är att saker fått bero i väntan på försäljning.

Ridhuset förfaller mer och mer och kommer att bli farligt.

Kristina Cedrins

Men nyligen drog Gelba tillbaka anläggningen från mäklaren.
− Det har varit lika viktigt vad en potentiell ny ägare vill göra med gården som priset. De förslag vi har fått har inte varit helt tillfredställande, säger Leif West, vd för Gelba, som även säger att planen nu är att bygga vidare på idén med en community för hästintresserade.

Intresset har varit skralt

Att hela anläggningen skulle förfalla förnekar han med kraft, utan det gäller de obebyggda tomterna och ridhuset.
− Vi har inte sett behov att göra något med dem innan vi vet vad vi vill med marken. Ridhuset är det likadant med, här har intresset för att driva verksamhet varit skralt.

Stämmer det att ni hotat riva ridhuset?
− Nej, inte vi. Men däremot så har vi fått höra att vår tidigare ansvariga, som inte är kvar, hade kastat ur sig det i affekt under en diskussion med en som bor där ute.  Jag understryker att det inte var något som vi som ägare stod bakom.

Leif West säger också att hållbarhets-investeringarna sköts enligt plan.
− Vi har själva investerat betydligt mer än vad vi har fått i stöd, så det skulle inte vara rationellt av oss att ”kasta bort” den investering som vi har gjort.

Julmyra 10
På området har en skrotbil och överblivet byggmaterial dumpats.
Julmyra 6
Skräp av olika slag ligger lite överallt. Foto: Privat

Fakta

Kapacitet för 500 hästar

  • Julmyra Horse Centers travanläggning består av flera stall och träningsbanor. Anläggningen har kapacitet för 500 hästar. Dessutom finns ridhus och ridbana.
  • Enligt uppgift har det investerats 120 miljoner kronor bara det senaste decenniet i infrastruktur, ridhus, banunderlag och nya stallar.
  • 2017 startade ett hållbarhetsarbete med en total budget på cirka 2,3 miljoner kronor, varav hälften finansieras med EU-bidrag. Arbetet ledde till att Julmyra fick Lövstas hållbarhetspris 2020.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden