Sverige
2 april 2021 12:02

Mössen i stallet ska registreras – årets aprilskämt

AprilskämtÄven stallkatten och alla andra djur i och runt stallet måste registreras innan det nya stallregistret kan sjösättas. Det "avslöjade" Ridsport under torsdagen. Några var lite på sin vakt, medan andra svalde aprilskämtet med hull och hår.

Mössen i stallet ska registreras – årets aprilskämt
Även stallkatter måste registreras enligt det nya regelverket. Det "avslöjade" Ridsport på årets skämtsammaste dag. Foto: Istock

I mitten av mars berättade Ridsport om problemen med det nya stallregistret som är tänkt att utgöra underlag för att enklare kunna spåra smittor. Främst har det handlat om att hästar som är födda 2009 eller tidigare inte alltid gått att få in i det nya registret. Under torsdagen ”avslöjade” Ridsport att sjösättningen av det nya stallregistret skjuts fram från 21 april till 1 oktober.

Anledningen uppgavs vara att det inte räcker att bara registrera hästarna, ”utan alla landlevande djur som vistas i stallet ska in i registret”. Innan registret kan tas i bruk måste alltså stallkatten, stallkaninen och andra djur som tillbringar ”merparten av dygnets timmar i eller kring anläggningen” registreras med namn, ras och kännetecken. Även vilda djur som kan anses vara knutna till ett stall ska registreras.

– Det är mycket viktigt att få en helhetsbild av vilka djur som befinner sig på en hästgård, sa en viss Harald le Fou, handläggare för införande av det utökade stallregistret på Jordbruksverket.
─ Alla djur är en smittorisk och vi måste på ett enkelt sätt kunna spåra smitta varifrån den än kommer, sa han vidare, och jämförde med de regler som gäller vid ett salmonellautbrott i en fågelbesättning.

Nyheten fick folk att haja till ordentligt. De som var lite på sin vakt med tanke på dagens datum, 1 april, fattade dock snart galoppen.
– Jag skrattade så jag grät, berättar Sara Westholm på Hästnäringens Yrkesnämnd för Ridsport.

Avelsproffset och hästprofilen Ulrika Jacobs, tillika Ridsports gästkrönikör, svalde dock aprilskämtet med hull och hår. ”Är dom inte kloka?!” skrev hon i upprörd ton till en skärmdump av nyheten på sin Facebook. Något som fick kommentarsfältet att svämma över av glada tillrop. ”Har redan skickat till riksdagsrepresentanter”, kontrade Ulrika Jacobs rappt.

Även delar av Ridsports redaktion, som inte var invigda i skämtet, satte morgonkaffet i vrångstrupen. Det ska villigt erkännas. Förhoppningsvis lockade vi till syvende och sista fram några riktigt goda skratt. Något vi inte kan få för många av i pandemitider.

Det skämtades friskt på många håll under torsdagen. Bland annat lanserade Wången sin nya gymnasieinriktning – älgtrav. Läs mer om den spännande nyheten här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden