Ridsport åsikt
26 oktober 2017 09:07

”Motorn i svensk hästnäring riskerar att stanna”

SpelutredningenDen föreslagna omregleringen av spelmarknaden riskerar att drabba den svenska hästnäringens mycket negativt ekonomiskt, skriver företrädare för en rad svenska hästorganisationer i dag på SvD debatt.

”Motorn i svensk hästnäring riskerar att stanna”
Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna, skriver företrädare för den svenska hästnäringen på SvD debatt idag. Foto: Svenska ridsportförbundet

Företrädare för en rad hästrelaterade organisationer gör i dag gemensam sak på SvD Debatt. Under rubriken ”Spela inte bort hästarna, Ardalan Shekarabi” varna bland andra Ridsportförbundets Ulf Brömster, Mats Denninger på HNS och Lotta Folkesson på LRF häst för att ”motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna”.

Det är spelutredningens förslag, som bland anant öppnar för att alla spelbolag som vill framöver ska kunna ta spel på svensk trav- och galoppsport, utan att – som ATG gör idag – ta ansvar för tävlingskonstader och ge tillbaka till sportens infrastruktur.

Fakta

Spelutredningen

Den 31 mars 2017 överlämnades betänkande ”En omreglerad spelmarknad” till regeringen. Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering, som ska syfta till att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden.

Regleringen ska, enligt utredningen, bygga på ett licenssystem som innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd, och att aktörer utan tillstånd ska stängas ute. I uppdraget ingick även att analysera vilken roll staten bör ha på en omreglerad spelmarknad.
Källa: Regeringen.se

 

Debattskrivarna föreslår att en avgiftsmodell införs för att omregleringen av spelmarknaden ska bli lånsiktigt hållbar och för att HNS verksamhet för utbilding och forskning – som idag finansieras till stor del via ATG – ska fortsätta fungera.

Läs hela debattinlägget  på SvD debatt här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden