Veterinärt
27 oktober 2020 06:20

Munpaket ska motverka munskador

MunguideRapporter om munskador från överdomare och tävlingsveterinärer har kommit in till Svenska Ridsportförbundet, som nu skapat ett "munpaket" för att öka kunskapen hos de aktiva. Läs om Munkollen, Muntrappan och Munstegen här.

Munpaket ska motverka munskador
Munpaketet innehåller även tydliga filmer som visar hur du ska göra. Foto: Sandra Nordin Johansson

Skador i hästens munhåla orsakade av utrustning är djurskyddsvidrigt och kan leda till startförbud på tävling. Rapporter från överdomare och tävlingsveterinärer om munskador som kommit in till Svenska Ridsportförbundet har nu resulterat i Munkollen, Muntrappan och Munstegen – ett komplett munpaket med syfte att hjälpa ryttare, hästskötare och funktionärer på traven.

– Munpaketet har vi tagit fram för att förbättra hästens munhälsa – allt från förebyggande och hur man lätt själv kan kolla hästens mun dagligen, Munkollen, vad man bör göra då skada inträffat, Muntrappan, till hur skadorna ska bedömas rent veterinärt och av överdomare, Munstegen, säger förbundsveterinär Peter Kallings i ett pressmeddelande.

På den här samlingssidan finns information om hur du gör, vad du ska titta efter och hur du kan förebygga – samt Muntrappan och Munstegen.

Underlaget till informationsmaterialet är framtaget av Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråds referensgrupp Djurskydd, Smittskydd och Antidopning och dess veterinära hästodontolog Ylva Rubin, tillsammans med tandutbildade veterinären Nina Roepstorff, Hästvälfärdsrådets veterinära hästspecialist Anna Eriksson samt förbundsveterinären Peter Kallings.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden