Sverige
18 maj 2019 12:02

Namnstrid väntar på glest besökt stämma i SvRF

StämmaDet kan bli hett när förbundsstyrelse och tävlingssektion ska väljas på Svenska Ridsportförbundets stämma i Sundsvall på lördagen. Flera nya personer nominerades av föreningar direkt på stämman, där färre än 40 föreningar finns på plats. Det är mindre än fem procent av de 900 föreningarna inom förbundet.

Namnstrid väntar på glest besökt stämma i SvRF
Det var glest bland deltagarna på årets förbundsstämma. Foto: Roland Thunholm

Ombuden var inte helt nöjda med valberedningens förslag till förbundsstyrelse och tävlingssektion.

Stockholms läns Ridsportförbund nominerade Tomas Törnkvist, ordförande i Ågesta Ridklubb, till förbundsstyrelsen, och domaren Camilla Modenius till tävlingssektionen. Södertälje Ridklubb nominerade Gunnar Larsson till förbundsstyrelsen och Lotta Sjöberg till tävlingssektionen.

Därmed är det bäddat för votering när styrelse och tävlingssektion ska väljas.
Här kan du se valberedningens förslag.

Årets förbundsstämman hålls på Hotell Södra Berget i Sundsvall och antalet föreningar som finns på plats är lägre än någon stämma  de senaste 20 åren.

Ordförande inledde

Ordförande Ulf Brömster inledde med ett anförande, där han tackade dem som kommit.
− Den här helgen pågår 200 tävlingar inom ridsporten och ändå sitter ni här, för att granska verksamheten, vad som har gjorts, vart vi är på väg och vilka som ska leda verksamheten.
Brömster noterade också att det finns positiva trender i medlemsutvecklingen.

− När jag tillträdde som ordförande 2015 sade jag att vi ska ha medlemsfokus och bjuda på medlemsnytta, som ska vara samma oavsett var man bor i landet. Vi har inte ökat antalet medlemmar, men i alla fall slutat minska.

Flera motioner

Under dagen ska 18 motioner behandlas. Flera föreningar har motionerat om att Ridsportförbundet ska vara konkurrensneutralt och inte själv arrangera tävlingar. Här har det redan delvis blivit verkstad, eftersom SvRF sålt sin andel i Swede Horse, som arrangerar Breeders Trophy.

Andra ämnen som kan skapa debatt är Skånes Ridsportförbund begäran att få veta exakt hur mycket som kommer in från häst- och ryttarlicenser och hur de används. I sitt svar skriver förbundsstyrelsen att 14 miljoner kom in 2018, och att 700 000 gick tillbaka till distrikten, men att intäkter inte öronmärks och därför kan inte Skåne få den begärda redovisningen.

Tävlingsfrågor

Ett annat ämne som kan leda till inlägg i talarstolen är Norrbottens Ridsportförbund förslag att ridanläggningar bara ska använda licensierade tränare om de vill behålla sin kvalitetsskylt.

Slutligen finns det några frågor kring tävling där det kan tända till. Stockholms Ridsportförbund vill att ryttare ska kunna välja om de vill att deras tävlingsresultat ska visas online eller inte. Andra motioner ställer krav på ökade kontroller av nosgrimmor och att föreningar ska få utfärda tävlingslicenser utan att själva arrangera tävlingar.

Ridsport bevakar stämman på plats och rapporterar under lördagen.

Här kan du följa stämman på Equisport

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden