Hoppning
3 oktober 15:13

Nations Cup-finalen är klar – så här gick det

Nations CupPå söndagen avgjordes årets final i Nations Cup med ett svenskt lag i spanska Barcelona. Länge såg det ut som att Sverige hade något riktigt bra på gång, men det blågula laget nådde inte hela vägen till prispallen.

Nations Cup-finalen är klar – så här gick det
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana höll ställningarna för Sverige. Foto: Longines Global Champions Tour

Efter fredagens rafflande första runda där Sverige gick vidare till söndagens final med ynka fyra fel är nu den slutliga finalen i Longines FEI Jumping Nations Cup igång i Barcelona. OS-guldmedaljörerna Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann, EM-ryttaren Rolf-Göran Bengtsson och Angelie von Essen är laget som ska försvara de svenska färgerna. Den senare gjorde nyligen två felfria rundor i Aachens nationshoppning. Lagen som är vidare till final är Tyskland, Spanien, Nederländerna, Brasilien, Sverige, Irland, USA och Belgien.

Sverige startar som nummer fyra och först ut är Henrik von Eckermann och King Edward som således har startnummer fyra. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana går som nummer 12 följt av Angelie von Essen och Alcapone des Carmille som nummer 20. Rolf-Göran Bengtsson avslutar med Ermindo W som nummer 28.

I söndagens final deltar de åtta bästa lagen från första omgången. Alla lag startar om från noll fel och fyra ryttare rider grundomgången med ett strykresultat. Vid omhoppning startar endast en ryttare som representerar hela laget.

Santiago Varela har byggt en tuff bana med 13 hinder och 17 språng. Hindren är drygt 1,60 höga och rids i ett 400-meterstempo på den omfångsrika arenan. Maxtiden är 77 sekunder.
– Det blir ett kraftprov för hästarna, säger SVT:s expertkommentator Lotta Björe inför startsignalen.
– Det gäller att hålla igång galoppen från hinder nummer ett, om det är så att tiden blir en faktor, fortsätter hon.

Nicola Philippaerts och Katanga v/h Dingeshof inleder för Belgien – landet som tog OS-brons i Tokyo följt av EM-brons i Riesenbeck. Ritten flyter på, Nicola Philippaerts får kämpa lite för att få tillbaka hästen efter vattengraven mot räcket som kommer snabbt. Rundan ser ut att bli felfri men ekipaget får ett fel på den maffiga trekombinationen mot slutet.

Denis Lynch diskades efter fredagens första omgång där hästen Cristello hade sår från sporrarna. Den går idag med sporrskydd och även Denis Lynch får kämpa efter vattengraven där hästen blir stark. Det blir en felfri runda för irländaren som är med och försvarar Irlands guldplats från 2019.

Amerikanska Lillie Keenan rider Skyhorse, tidigare riden av svensken Jacob Hellström. Keenan och välhoppande Skyhorse ser stabila ut men får med sig två bommar mot slutet. Ekipaget får även tidsfel.

Då är det dags för Sveriges första ryttare. Henrik von Eckermann och King Edward var ett av de sju felfria ekipagen i fredagens första runda. Duon jobbar på – King Edward hoppar utan skor och det ser lika luftigt ut som vanligt. Ekipaget inleder felfritt för Sverige och temperaturen stiger på arenan.

Henrik Von Eckermann King Edward Os Lagkval Foto Fei_christophe Taniére
Henrik von Eckermann och King Edward inleder felfritt för Sverige. Foto: FEI/Christophe Taniére

Marlon Madolo Zanotelli ser inte nöjd ut efter sin runda där han och Grand Slam VDL inleder med 5 fel för Brasilien.

Maikel van der Vleuten inleder även han felfritt för Nederländerna tillsammans med Beauville Z. Även holländaren var felfri i fredags och har liksom Henrik von Eckermann chans på de 100 000 euro som samtliga dubbelt felfria ryttare får dela på.

Världsettan Daniel Deusser inleder med att riva första hindret tillsammans med Killer Queen VDM och det går ett sus genom publiken när ekipaget får ett glidstopp in i första kombinationen. Tiden tickar medan ekipaget fortsätter och samlar ihop sig. Duon avslutar fint men landar på 11 fel för Tyskland.

Irland, Sverige och Nederländerna står nu på 0 fel efter att samtliga förstaryttare har ridit.

Niels Bruynseels börjar om för Belgien tillsammans med Delux van T&L. Ekipaget klarar den utmanande trekombinationen i slutet men får med sig sista bommen, vilket innebär att Belgien så långt står på 4 fel.

– Det är spridda fel och tiden är väldigt väl satt igen, säger SVT:s Lotta Björe.

Irlands Eoin McMahon och Chacon 2 knackar lite i bommarna, men McMahon håller tunga rätt i mun hela vägen in i mål. Hästen flyger över sista linjen – men ekipaget får 1 tidsfel med sig in i mål. Det placerar Irland på 1 tidsfel så långt.

Spencer Smith grimaserar sig över vattengraven men lotsar Quibelle fint genom banan. Det blir en snygg felfri runda för USA som därmed kan stryka Keenans 8 fel.

Då är det dags för Sverige igen och pulsen ökar när Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana flyger över första hindret. Ekipaget har visat stark form länge och den ser ut att hålla i sig. De matar sig igenom banan och sätter den andra nollan för Sverige.

Willem Greve och Carambole fortsätter att hålla nollan för Nederländerna och är just nu tillsammans med Sverige den nation som har två felfria ryttare så långt. Även USA står på 0 fel, dock med ett strykresultat.

Regerande Europamästaren Andre Thieme och hinderkloka DSP Chakaria får en touch på hindret innan vattengraven. Det blir en touch även på sista hindret men ekipaget håller nollan in i mål och Tyskland är med i matchen igen efter Daniel Deussers motiga runda.

Halvvägs in i finalen står sex nationer på 0 fel, men det är som sagt bara Sverige och Nederländerna som är dubbelt felfria.

– Han är ett geni. Nu kan jag njuta av rundorna på riktigt, sa Henrik von Eckermann efter ritten som också sa att han trodde på omhoppning.

Jerome Guery och Quel Homme de Hus behöver verkligen en nollrunda om Belgien ska hänga med i toppstriden. Med minsta möjliga tidsmarginal går ekipaget i mål felfritt och placerar Belgien på 4 fel efter tre ryttare.

Dags igen för titelförsvararen Irland genom Michael Duffy och Zilton SL Z som kan placera Irland på 0 fel med en felfri runda efter McMahons tidsfel. Det blir ett par kostsamma nedslag mot slutet, vilket placerar Irland på 1 tidsfel och därmed längre bort från toppstriden.

Schuyler Riley och Robin de Ponthual är tredjeryttare för USA. Ekipaget får en rejäl rivning tidigt i banan men klarar sig sedan felfritt hela vägen. Därmed stryks Keenans fel och USA står på 4 fel efter tre ryttare.

Åtta nationer gör alltså upp om den åtråvärda titeln och med två dubbelnollor i ryggen är det dags för Sveriges tredjeryttare, Angelie von Essen, och Alcapone des Carmille som delägs av Sylve Söderstrand. Det är en kraftfull häst att ratta runt och ekipaget får med sig en bom i trekombinationen i slutet. Det stannar dock på 4 fel och Sverige är fortsatt kvar på 0 fel så långt.

Sanne Thijssen och Con Quidam RB nollade fredagens hoppning och om ekipaget nollar i finalen tar Nederländerna ledningen. Blott 23-åriga Sanne Thijssen får kämpa efter vattengraven men den lille hingsten kämpar sig över räcket. Ekipaget får dock med sig samma hinder som Angelie von Essen och går i mål med 4 fel – utan att dra ifrån Sverige.

David Will och C Vier 2 får ett vattentramp och sliter för att få in ett galoppsprång till innan sista hindret. Hästen hoppar dock genom hindret och ekipaget rider i mål på 8 fel, vilket innebär att Tyskland rasar i resultatlistan.

Med de avgörande sistaryttarna kvar i grundomgången är det Sverige och Nederländerna i topp.

Gregory Whatelet och Nevados S är sist ut för Belgien som i nuläget står på 4 fel. Sista bommen rullar lite i skållorna men Belgien stannar på 4 fel efter en felfri runda av Whatelet.

Irland har inte släppt bollen ännu – Darragh Kenny och VDL Cartello går i mål felfritt för Irland som efter fjärde ryttaren ligger på 1 tidsfel. Det innebär också att Kenny är med i samma gäng som får dela på 100 000 euro efter två felfria rundor. Här hittar vi även Henrik von Eckermann och Maikel van der Vleuten.

Ankaret Rolf-Göran Bengtsson gör entré med Sverige på 4 fel. Rolf-Göran och Ermindo W ser ut att ha något bra på gång men något händer mot slutet. Det blir två ner i trekombinationen och 1 tidsfel och ekipaget går i mål på 9 fel. Det innebär att Angelie von Essens resultat gäller och Sverige slutar på 4 fel. Sverige kan inte vinna men hoppet om en pallplats lever fortfarande.

När Harrie Smolders och Monaco går ut har Nederländerna guldläge – om ekipaget nollar slår de Irland som har 1 tidsfel. Det var ingen klockren runda i fredags men idag säkrar de Nations Cup-bucklan åt Nederländerna.

Efter en snabb kontrollräkning är dessvärre hoppet om en svensk pallplats därmed ute. Sverige slutar på samma fel som Belgien, det vill säga 4 fel, men belgarna har totalt sett ridit aningen snabbare. Det placerar Sverige som fyra av de åtta nationerna som har gjort upp i Nations Cup-finalen. Nederländerna tar hem segern, Irland är två och Belgien kniper alltså den sista pallplatsen precis framför näsan på Sverige.

Startlista.
Liveresultat.
SVT sänder live – titta här.
Longines FEI Nations Cup – regler.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden