Hoppning
16 september 2021 21:50

Sverige fajtades om segern – styrkebesked av Jens Fredricson

Uppdaterad 22.30Sist nationshoppningarna avgjordes på den anrika anläggningen i Aachen red Sverige hem segern. Det var nära även i år, när Nations Cup avgjorde i strålkastarljuset. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen.

Sverige fajtades om segern – styrkebesked av Jens Fredricson
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit bjöd på imponerande hoppning i nationshoppningens båda rundor. Foto: Kim C Lundin

Åtta nationer deltar i lagklassen, som rids över två rundor med eventuell omhoppning vid lika antal fel. Varje lag får stryka sitt sämsta resultat. Sverige startar som lag nummer sex i den andra omgången. Klassen, som innehåller 15 språng över 1,60-hinder, är identisk i de båda omgångarna.

Ställning efter första omgången

USA 0 fel
Sverige 4 fel
Tyskland 4 fel
Belgien 4 fel
Italien 8 fel
Frankrike 8 fel
Nederländerna 12 fel
Brasilien 17 fel

Svenska startnummer i andra omgången

6 – Petronella Andersson/Castres Van De Begijnakker Z
14 – Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
22 – Annika Axelsson/Cleo Z
30 – Angelie von Essen/Al Capone
Lagkapten: Henrik Ankarcrona

Onlineresultat
ClipMyHorse sänder nationshoppningen (betalkanal)

Andra omgången

Det började tungt för de första lagryttarna i den andra omgången – Brasilien, Nederländerna, Frankrike och Italien hade alla minst ett nedslag i sina rundor.

Petronella Andersson hade åtta fel med Castres Van De Begijnakker Z i första rundan, och den 10-årige valacken fortsatte nu att hoppa extremt högt över hindren och såg inte det minsta trött ut. Ett nedslag blev det dock, nu på c-hindret i trekombinationen.

Petronella_aachen
Petronella Andersson var först ut av svenskarna i nationshoppningen. Foto: Kim C Lundin

Daniel Deusser fortsatte visa sin klass när han återigen satte en felfri runda med Killer Queen VDM. Jessica Springsteen, med sin lätta, energiska ridning, kunde inte upprepa sin felfria ritt med Don Juan van de Donkhoeve. Inhoppet i trekombinationen föll och så även sista oxern.

När samtliga åtta lag haft inne sina första ryttare har endast Tyskland lyckats göra det felfritt.

Det fortsätter att trilla bommar för ryttarna som startar för de lag som har flest fel med sig från första omgången. Pieter Devos hade ingen bra första runda för Belgien, och blev med sina åtta fel strykresultat, och nu blev det ytterligare åtta fel med Claire Z.

Himlen öppnade sig när det var dags för Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Det må ha sett enkelt ut, men att återupprepa en klockren runda i Aachen – av alla ställen – kräver en hel del av både ryttare och häst. Återigen felfritt för Jens och hans 10-årige Cosmopolit, och Jens kunde kosta på sig ett litet leende på vägen ut från arenan.

Efter att även USA:s andreryttare Lucy Deslauriers rivit är de inte längre i ensam ledning – efter att samtliga åtta lag haft inne två ryttare (förutom Tyskland som endast har tre ryttare kvar i tävlingen) ligger USA, Sverige och Tyskland lika i toppen på fyra fel.

Det dröjde men nu kom ännu en felfri ritt, denna gång från Marc Dilasser och Arioto du Gevres för Frankrike. Belgiens Jérôme Guery var nolla i första omgången men lyckades inte upprepa bedriften nu, då Rolex-räcket föll med Quel Homme de Hus.

Annika Axelssons skimmelvalack Cleo Z var återigen på strålande humör inne på
banan och 9-åringen svävade över hindren. Annika tog ut svängen ordentligt in mot trekombinationen men b-hindret föll efter en touch. Fyra fel för Sveriges tredjeryttare.

Annika_axelsson_cleoz
Annika Axelsson fick till en riktigt fin runda med blott 9-årige Cleo Z. Foto: Kim C Lundin

Christian Ahlmann var inte nöjd när han red i mål med åtta fel på Clintrexo Z – hingsten tappade fokus och fick med sig två hinder. Tyskland har bara tre ryttare vilket gör att Ahlmanns resultat måste räknas.

Brian Moggre har stått för två fantastiska rundor med Balou du Reventon och såg nu till att med ytterligare en nolla ta USA upp i ledningen igen när tredjeryttarna nu är klara. USA leder på totalt fyra fel, Sverige är tvåa på åtta fel.

Nu ska det avgöras – dags för de sista ekipagen i varje lag.
Brasilien slutar på totalt 33 fel efter att Marlon Modolo Zanotelli återigen fått tolv fel.

Harrie Smolders blev strykresultat för Nederländerna med sina fem fel i den första rundan – nu blev det återigen fem fel med Bingo du Parc. Nederländerna slutar på totalt 21 fel.

Riccardo Pisani avslutade för Italien, men lyckades inte upprepa första rundans felfria ritt med Chaclot. Nu blev det åtta fel för den något trötte hingsten, och Italien slutar på totalt 17 fel.

Nicolas Delmotte kämpade hårt med Ilex v. för Frankrike och det blev en felfri runda, lagets andra i den andra rundan. Frankrike slutar på totalt 12 fel.

Gregory Wathelet och Nevados S var felfria i första omgången och var på väg att upprepa bedriften, när sista hindret föll. Belgien slutar på totalt 16 fel.

Angelie von Essen, som var felfri med Al Capone des Carmille i första omgången, var nu nära att landa på bakbommen på en oxer tidigt i banan. Bommen låg kvar och därefter kom ekipaget igång ordentligt. Det blev många förhållningar fram till näst sista hindret, Rolex-räcket som så många rivit, men även det klarade sig. Sverige upp i ledning med totalt åtta fel.

Angelie_aachen
Angelie von Essen och Alcapone des Carmille hoppade felfritt i båda rundorna. Foto: Kim C Lundin

David Will fick till en mindre bra runda och med sina tolv fel rasade Tyskland i resultatlistan – totalt fick laget 24 fel.

Allt avgörs med den sista ryttaren, Laura Kraut och Baloutinue – blir det Sverige eller USA som tar hem kvällens nationshoppning? Efter en felfri runda av Kraut slutar USA på totalt fyra fel och vinner därmed Nations Cup i Aachen, före Sverige och Frankrike.

Live-rapportering första omgången:

USA gick ut först med Jessica Springsteen som stigfinnare – en fin runda som landade på endast ett tidsfel med Don Juan van de Donkhoeve. Belgiens Niels Bruynseels fick med sig ett hinder, medan Yuri Mansur från Brasilien korsade mållinjen med nio fel. Efter tre ekipage valde banbyggaren att förlänga tiden och USA står därmed på noll fel och Brasilien åtta.

Petronella Andersson äntrade banan med Castres Van De Begijnakker Z och bjöd på övertygande ridning. Fuxvalacken hoppade högt över hindren men kom lite nära och rev inhoppet i trekombinationen. Även näst sista hindret, Rolex-räcket, föll och Sverige inleder med åtta fel.

Till publikens jubel red hemmahoppet Daniel Deusser felfritt med Killer Queen VDM. Efter att samtliga åtta lag haft inne sina första ryttare är det USA och Tyskland som lyckats inleda felfritt.

USA fortsätter på samma fina linje, efter att Lucy Deslauriers satt ännu en nolla med Hester.
Brasiliens Bernardo Alves fick kämpa för varenda språng med El Torreo de Muze, och det blev ett par skakiga ögonblick med väldigt långa tyglar – men ekipaget gick i mål utan fel.

Jens Fredricson satt på Markan Cosmopolit – den 10-årige valacken ställdes ikväll inför sin största utmaning hittills, något han tog sig an med spetsade öron och strålande hoppning.
Med målmedveten ridning från Jens såg ekipaget inte ut att ens nudda en bom, och det blev en klockren felfri runda för Sverige.

En av de mest rutinerade i startfältet, hemmahoppet Marcus Ehning, skulle startat precis efter Jens. Men efter ett fall med A la Carte NRW på framridningen är Ehning nu struken och Tyskland får klara sig med tre lagryttare.

Sista lagryttaren i andra omgången, Frankrikes Laurent Goffinet, fick inte till det i trekombinationen när Atome Des Etisses rev inhoppet och sedan stannade på b-hindret. Vid andra försöket tog resan slut för ekipaget som är uteslutet.

USA inledde den tredje omgången med ännu en felfri runda, nu av Brian Moggre och Balou du Reventon som bjöd på imponerande hoppning.

Annika Axelsson red in på Aachens arena med en av startfältets yngsta hästar, 9-årige Cleo Z, som lekte runt på den stora gräsbanan. Tyvärr föll b-hindret i trekombinationen, i en annars mycket övertygande runda. Sverige står nu på totalt fyra fel, efter att Petronellas resultat räknats bort.

Tyske Christian Ahlmann hade inga problem med att rida under ökad press, efter att Marcus Ehnings strykning lämnat laget med endast tre ryttare. Clintrexo Z levererade en felfri runda, vilket gör att Tyskland står kvar på noll fel när tredje rundan nu är klar. Även USA har noll fel när det är dags för fjärderyttarna,

Efter en rejäl rivning av Laura Kraut och Baloutinue blir ekipaget det resultat som USA räknar bort i den första omgången – laget slutar på totalt noll fel efter att de tre andra ryttarna nollat.

Belgien slutar på totalt fyra fel, efter att Gregory Wathelet nollat med Nevados S.
Sverige-bekante Marlon Modolo Zanotelli hade ingen bra dag på jobbet med sin VDL Edgar M, ekipaget rev första hindret och trampade i vattengraven, och rev sedan även näst sista hindret. Tolv fel gör att ekipaget blir strykresultatet, när Brasilien stannar på totalt 17 fel.

Angelie von Essen jagade en nolla med Alcapone des Carmille, som var taggad till tusen. Den 11-årige valacken hade fin höjd i sprången och även om det skramlade till i den gula oxern som står som tredje hinder från slutet, så blev det en runda med bra flyt och felfritt – Sverige kan därmed räkna bort Petronellas resultat och slutar på fyra fel efter den första rundan.

David Will hade publikens stöd hela rundan men när näst sista hindret föll med C-Vier 2 gick det en kollektiv suck genom arenan. Tyskland slutar på fyra fel efter första rundan.

Första omgången är nu klar, den andra omgången startar inom kort.

USA 0 fel
Sverige 4 fel
Tyskland 4 fel
Belgien 4 fel
Italien 8 fel
Frankrike 8 fel
Nederländerna 12 fel
Brasilien 17 fel

Banskiss_aachen

Gå banan virtuellt i Aachen:

Tidsprogram

Start- och resultatlistor

Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden