Världen
9 november 2023 10:18

Nedgrävda hästarna dog inte av svält

Uppmärksammat fallI augusti grävdes cirka 50 hästar upp i markerna runt det omtalade Viegård stuteri, vilket fick den danska motsvarigheten till Jordbruksverket att undersöka om hästarna dött på grund av svält. Nu har patologerna kommit med sina svar.

Nedgrävda hästarna dog inte av svält
Turerna kring det uppmärksammade Viegård stuteri fortsätter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Rester av 39 hästar skickades i augusti från John Byrialsens skandalomsusade Viegård stuteri till Köpenhamns universitet för undersökning, då Fødevarestyrelsen – Danmarks motsvarighet till Jordbruksverket – ville titta närmare på vad hästarna dött av.

Patologernas undersökning är nu klar, och i ett pressmeddelande från den lokala polisen konstateras att hästarna inte dött av svält.

– Vi kan konstatera att dödsorsaken inte gick att fastställa i den patologiska undersökningen, men å andra sidan ger undersökningen ett tydligt svar på frågan om hästarna var utmärglade när de dog, säger vice polisinspektör Christian Toftemark, chef för närpolisen i Viborg. 

Därmed kommer det inte heller att läggas till några ytterligare åtalspunkter i djurskyddsärendet mot John Byrialsen. Att gräva ner runt 50 hästar strider dock mot miljölagstiftningen, och flera fall bland de levande hästarna på gården har visat på brott mot djurskyddslagen – bara under de första sju månaderna 2023 har flera oanmälda tillsynsbesök lett till fyra åtalspunkter för brott mot djurskyddslagen i totalt 35 olika ärenden.

Läs mer i polisens pressmeddelande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden