Clinic
11 april 2018 10:18

Nilshagens clinic: Rannsaka dig själv och tänk ”vad gör jag för fel?”

BasicsNär Therese Nilshagen höll clinic på Djursholms Ridklubb var det back to basic med lösgjorda hästar, övergångar och tempoökningar som var i fokus. Hon påminde gång på gång om vikten att stanna upp och rannsaka sig själv som ryttare och fundera över vad man gör för fel.

Nilshagens clinic: Rannsaka dig själv och tänk ”vad gör jag för fel?”
Therese Nilshagen gjorde ett besök hemma i Sverige. Foto: Lotten Engbom

Oavsett vilken nivå ekipagen är på upprepade Therese Nilshagen gång på gång sitt grundtänk.
– Det kan kanske tänkas att det är långt mellan mig och en ridskoleelev, men jag tror att vi kan sträva efter samma mål i ridningen varje dag. Alla kan oavsett ålder eller kvalité på hästen sträva efter att den går i takt och är lösgjord. Det är det jag jobbar med varje dag, även med mina Grand Prix-hästar, säger hon.
– Det är back to basic hela tiden. Är min häst rak? Kan jag ställa?  Det handlar om lydnad, kontakt och lösgjordhet.

Therese 2
Therese Nilshagen påminde om viktiga basics. Foto: Lotten Engbom
Elin Tillman
Elin Tillman och egna hästen Romney har tävlat till och med Intermediaire. Foto: Lotten Engbom

Precis som Therese gör hemma förespråkade hon att hästarna värms upp i skritt, cirka en kvart, och sedan travs varma och mjuka.
– Försök få hästar med lång hals, vi vill ha hästar som jobbar bakifrån genom ryggen till handen. Målet är att vi ska få ryggen rörlig, den är rörelsecentrum i hästen. Den kan aldrig bli rörlig om vi håller fast våra hästar, säger hon.

Övergångar för lösgörande

Under uppvärmningen, som även ska ske i galopp, ska ryttaren börja kolla av att hästen är lyhörd och lyssnar.
– Ger jag en hjälp och inte får ett svar får jag göra hästen lite mer känslig för det. När hästen väl är uppvärmd ska de reagera direkt, så att man inte tillåter det segdragna.

För att nå fram till en lösgjord häst, både mentalt och fysiskt, är Thereses favoritövning övergångar. I den första gruppen, som gör övningar på Lätt A-nivå, är det mellan skritt och trav de sker.
– I övergången måste musklerna bak slappna av. Övergångarna är det allra bästa för att få en lösgjord häst, säger Therese.

Något annat som är återkommande i Thereses träningspass är flertalet pauser – något som är bra både för häst och ryttare.
– Generellt sätt gör jag många pauser, framförallt för hästens skull, den måste kunna pusta ut. Men så måste även jag kunna pusta ut och reflektera lite över min egen ridning. Mitt bästa sätt att berömma är att hästarna får pusta ut. De lär sig att ”okej, jag gjorde något rätt, då blir det skritt”.

Therese
”Fastna inte i samma tempo!”, upprepade Therese Nilshagen gång på gång under clinicen. Foto: Lotten Engbom

Therese rekommenderar att ryttaren tänker att man ska rida ökad skritt i pauserna, där hästen får sträcka ut med lång hals.

Rannsaka dig själv

Att ryttaren tar sig tid och tänker efter och reflekterar även under ridpasset är jätteviktigt enligt Therese.
– När något inte funkar, det händer för mig också, är det viktigt att sakta av till skritt och tänka ”varför fungerar det inte?”. Det är något fel jag gör som ryttare, för hästar vill inte göra fel, säger hon.
– Var ärlig, rannsaka dig själv och tänk ”vad gör jag för fel?”.

Tre tips

från Therese

• ”Har du en häst som har lite svårare att fatta galopp, gör det inte på rakt spår. Ta en böjd linje och sitt på det inre sittbenet så är det lite lättare att fatta galopp. På samma sätt kan du ta hjälp av sargen när du börjar med övergångar mellan skritt och galopp kan du ta lite hjälp av sargen. Hästen känner sig ofta trygg vid den, Jag utnyttjar sargen lite som en broms.”

• ”Målet för ökad trav på diagonalen är att hästen själv ska ha suget. Samla upp på kortsidan, spänn bågen. Ryttaren ska sitta till, bara ha ett mjukt stöd, inte gå in på diagonalen och börja veva med benen. Hästen ska ha suget”

• ”Byt varv. Det är lätt att man rider mer i ett varv, men det är viktigt att byta varv, så att både hästar och ryttare blir liksidiga och starka. De övningar jag gör försöker jag göra i båda varven. Hästen måste bli liksidig, att vi försöker bygga upp hela muskelapparaten så att de blir raka”

Expandera

Att inte fastna i samma tempo är en av grundprinciperna i Thereses träningsideologi. Det handlar istället om att leka med tempot.

– Det bästa sättet att förstärka en gångart är genom att försöka leka med tempot. Annars är det lätt att det blir monotont. Samla upp på en volt för att sen rida lite framåt igen på rakt spår. Det behöver inte vara en jättestor skillnad men att det är en liten temposkillnad. Hur får man en spänstig och bärig häst? Jo, genom att leka med tempot.

När det kommer till byten handlar allt om kommunikation, hästen måste förstå dina signaler.
– Jag börjar på en och samma linje för att hästen efter ett tag ska förstå att ”aha, hon vill något där”. Jag vill att den ska bli lite ivrig. Sedan får jag kanske byta till en annan linje, säger Therese.
– Det viktiga är att sitta rakt över hästen, ge tydliga hjälper och rida rakt fram efter bytet.

Hitta andra linjer

När det kommer till seriebyten krävs en hel del precision. Om hästen är ung, lite osäker eller blir spänd i bytena är Thereses tips att inte bara träna byten på diagonalerna.
– Då kommer en häst alltid förknippa diagonalerna med det. Försök hitta en annan linje. Undvik att hästen får för många dåliga erfarenheter på diagonalen, säger hon.

Clara Espinosa Och Therese
Clara Espinosa arbetar hos Lussan Nathhorst och tävlar på hög nivå. Nu satt hon på 8-åriga Ferro. Foto: Lotten Engbom
Sankt Erik 3
Caroline Darcourt satt på Lövsta Stuteris hingst Sant Erik, en häst som Therese Nilshagen uttryckte många lovord över. Foto: Lotten Engbom

När Caroline Darcourts 9-åriga hingst Sankt Erik byter i varje istället för i vart tredje ropar Therese att hon ska klappa honom.
– När sådana där saker händer, att Erik tar initiativ och visar byten i varje, får man aldrig någonsin straffa hästen. Då provar man bara igen. Erik måste förstå att det är bra med byten i varje.

De red under clinicen:
Madeleine Näs på Vidtskue’s Rolette, sto, e Blue Hors Romanov
Sandra Andersson på Bueno Satori, val, e Santano
Clara Espinosa på Ferro, val, e Voice
Elin Tillman på Rumney, val, e Rubinrot
Caroline Darcourt på Sankt Erik, hingst, e Johnson
Lovisa Jendland på Grevens Rex, val, e Blue Hors Romancier

Så tyckte

publiken

Ulrica BjörnörUlrica Björnör:
”Jag kom hit för att jag är väldigt intresserad av dressyr och tycker att Therese är väldigt duktig. Det var väldigt bra, hon ger tips och är kreativ med bra och smarta övningar som syftar på att aktivera och göra hästen lösgjord”

 

Frida WesströmFrida Wesström:
”Det är väldigt intressant. Jag tycker att det är väldigt roligt att man får se tre olika nivåer på ekipagen. Som ridskoleryttare är det kul att få tips och idéer om ridning i de lättare klasserna. Sedan är det också kul att få se hur hon instruerar de som rider de svårare klasserna. Det är små knep och verktyg som är bra att ha.”

 

Emma Nordwall Och Matilda WigrenEmma Nordwall och Matilda Wigren:
”Clinicen är väldigt rolig, man lär sig mycket och det är väldigt motiverande för min egen ridning.”
”Therese är väldigt pedagogisk och hade många metaforer där hon förklarade väldigt tydligt så man förstod.”

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden