Körning
28 juli 2021 17:16
Ridsportplus

Lyckat NM för svenska kuskar

FramgångshelgDet blev medaljer, rosetter, lysande laginsatser och individuella körningar på topp. Inte minst av ungdomarna även om de äldre också hittat formen lagom till detta Nordiska mästerskap.

Lyckat NM för svenska kuskar
Victoria Persson och Stackarps Jalisco blev i helgen nordiska mästare i körning i junioerklassen. Groomar på bilden gör Helena Ageberg-Persson. Foto: Karolina Swärdh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tävlingen gick i helgen på Revsö Rideskole utanför Sommersted på Jylland. Revsö är bland annat hemmabas för en av Danmarks mest framgångsrika kuskar i parkörning – Lars Dau.

Hit kom många vässade nordiska lag och det var en tuff kamp från början till slut.

Körde upp sig

I juniorklassen var de fem främsta namnen i resultatlistan svenska. Victoria Persson tog hand om guldet tillsammans med new forest-ponnyn Stackarps Jalisco. Och hon började med att köra in på sjätteplats i dressyren.

I maraton blev det en andraplats för Victoria och ”Jalle” och när hon sedan kom tvåa även i precisionskörningen – ja, då var saken klar. Den nya nordiska mästaren i sportköning heter Victoria Persson och kommer från Flyinge.

Silvret gick till Dalby och Natahalie Hellberg med Sibelle.

Spännande också med Oliver Sternhag som gjorde en ganska svag start i dressyren med en tolfteplats med sin Brännormas Davinci men som kom igen stort och vann maraton och blev fyra bland konerna. Totalt blev han femma.

Dramatiskt för YR-ekipage

Stor dramatik var det i klassen för young driver där Elise Strauss började lysande med sin store häst Guy – familjenamnet är Gusten. Fin dressyr, mäktig maraton, upp i ledning och så en tråkig felkörning bland konerna.

Sanna Manfredsson fick försvara de svenska färgerna istället i den klassen och levererade som vanligt på topp med Dorthalysts Tristan, vilket resulterade i silver. I childrensklassen visade både Saga Pettersson med Mintus och Mimmi Olskins med Bluewater Simon att de helt klart fixar fina insatser även i större sammanhang. Saga tog guldet och Mimmi blev fyra totalt.

I klassen för seniorer och enbet häst brukar man vara bortskämd med svenska toppinsatser. Även denna gången gjorde de fina körningar men trycket från främst Finland och Danmark blev för tufft. Bästa svenska ekipage totalt var Linnea Kristiansen på sjunde plats och Jenny Steen nia.

I parklassen häst gick guldet till Danmark och Hans Henrik Nielsen. Han fick tufft motstånd av främst Camilla Ahlberg som tog silvret och Eva Ottosson som i kraft av en härlig seger i precisionskörningen, tog bronset.

Silver blev det också för Hanna Holstein i ponnyparklassen.

Samtliga resultat hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden