Ponny
1 december 2013 12:14

Nooren vill ha stil

Henk Nooren, tränare för svenska hopplandslaget, tycker att Sverige tog ett steg i rätt riktning när stilbedömning infördes på SM i hoppning för kategori B.

– Det var bra av Sverige att införa stilbedömning för de minsta barnen. Det är jätteviktigt att de lär sig att rida väl med bra teknik. Om ryttarna inte har med sig det från början blir det svårt att lära om i äldre år, säger Henk Nooren. 

Stilbedömning för de yngsta är vanligt i bland annat Tyskland och Holland. Henk Nooren har sett effekterna av det på nära håll.
– Min dotter är skolad in i det systemet. När hon var 16 år vann hon internationella trestjärniga GP-klasser, säger han.

De som är kritiska mot systemet säger att bland annat att det blir tråkigt för barnen att inte tävla ”på riktigt”. Vad tycker du om den synpunkten? 
– De har hela livet på sig att rida på tid. Att lägga en några år i början av sin karriär på att lära sig att rida väl med god teknik kan inte vara en dålig sak. Det kommer att ge ryttarna fördelar resten av livet.

Debatten om stilbedömningens vara eller inte vara tog fart efter årets SM. Tränaren och profilen Lotta Björe uttalade sig i går. Läs Svenska Ridsportförbundets inlägg i debatten här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden