Sverige
24 juni 2020 11:06

Nordiska hjälmregler kan bli verklighet

Samarbete/uppdateradSvenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott har tröttnat på att EU inte lyckas ta fram en permanent hjälmstandard. Förutom att förbjuda gamla ridhjälmar på tävling från 2021, ser nu säkerhetsutskottet över möjligheten att ta fram hjälmregler ihop med våra nordiska grannländer.

Nordiska hjälmregler kan bli verklighet
Hjälmen är huvudsaken i dialogen kring gemensamma nordiska regler. Foto: Anna Elizabeth Photography/Istock

Hjälmar som enbart är märkta med den gamla standarden EN 1384 väntas från nästa år inte längre vara tillåtna på tävling. Detta enligt ett förslag från Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott till det nya tävlingsreglementet som ska klubbas igenom senare i år.

Anledningen till det förslaget är att EU:s arbete med att ta fram en ny permanent säkerhetsstandard har dragit ut på tiden.

Nu tar säkerhetsutskottet det hela ett steg längre.
– Vi har gjort en genomgång av de nordiska förbundens och FEI:s regler om hjälmar och har kontaktat våra danska, finska och norska kollegor för att om möjligt utarbeta gemensamma regler för ”godkänd ridhjälm”, berättar Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott, på förbundets hemsida.

– Vi kommer i sommar att ha ett möte med de nordiska förbunden och även utgå från FEI:s senaste anvisningar i vår översyn. Eftersom FEI inte längre godkänner hjälmar som enbart bär den gamla märkningen EN1384:2012 kommer Svenska Ridsportförbundet från 2021 sannolikt inte heller att godta dessa hjälmar på tävling, fortsätter han.

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden