Distansritt
16 februari 2020 09:51

Norge och Sverige segrare i internationella Vasaritten

IsigtVasaritten utanför Rättvik bjöd på vinterhårda banor, grus, asfalt, lite snö och en del isigt underlag. I två av de internationella klasserna blev det norsk seger, men i den tredje blev det svensk comeback.

Norge och Sverige segrare i internationella Vasaritten
Luna och Tonje Danielson tog en säker seger på Vasarittens CEI** 120 km. Foto: Linnea Engblom

Vasaritten i Rättvik fortsatte sin succé från 2018 med distansritt i januari. I år hade man otur med vädret och flyttade fram tävlingen en månad med hopp om mer snö och kyla, men stora delar av banorna var tuffa och hårda och ibland isiga – men snöfattiga.
Det var 50 ryttare från sex olika nationer som ändå ville stå på startlinjen i tre internationella distansritter på 120 och 100 km och två nationella klasser på 80 och 50 km.

Isritt redan 1891

Att rida distansritt på is och snö är inte nytt i Sverige. Redan den 17 januari 1891 red 18 medlemmar i Stockholms Fäldtridklubb, SFK, en distansritt från Stockholm till Mariefred i minus 17 C och delvis på Mälarens is. Ritten leddes av Prins Eugen. Det var också SFK som anordnade den första officiella distansritten i Sverige den 8 februari 1895.

Pannlampor på

Det var mörkt när starten gick klockan 0700 på tvåstjärniga 120 km med 11 startande. Vädret var nollgradigt och blåsigt och flera ryttare hade sina numera allt bättre pannlampor tända och några hästar hade ländtäcke. Flera hästar var också klippta helt eller delvis. Vasaritten bjöd på livesändning på sin facebookgrupp från starterna.
I de internationella klasserna på 120 km och 100 km blev det en lugn gemensam start i skritt där flera hästar taktande ville iväg. När YR-klassen på 120 km och den enstjärniga 100 km startade utanför den stora körhallen på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik var det ljust och vinden gav en viss köldeffekt.

Spännande 120 km

Den första sträckan på en svensk distansritt är alltid den längsta sträckdistansen i varje klass. I internationella 120 km för seniorer var det trippelt norskt i första vetgate efter 40 km. Luna med sin uppfödare och ägare Tonje Danielson tog med ett tempo på 17,30 km/tim en klar ledning med 12 minuter Mariann Seglem och Ortero samt Shafeeq Mohammad på Shiela. Alla tre välkända norska distansryttare. Men det var bara 12 sekunder till första svenska ekipage Veronika Hohenstein och Ya Emirah Al Sahra, som vann Vasarittens 80 km 2019.
Det mycket meriterade och rutinerade professionella paret Heather och Jeremy Reynolds från Florida i USA, som tillsammans har över 60 000 genomförda tävlingskilometer i distansritt, avvaktade i kön 29 minuter bakom ledaren. Paret Reynolds är i Sverige för att ha clinic i distansritt, och båda har tre segrar i en av världens svåraste och äldsta årliga distansritter från 1955, Tevis Cup 160 km från Tahoe i Nevada till Auburn i Kalifornien.

I vetgate 2, efter totalt ridna 70 km, var den norsk/svenska kvartetten på 120 km nästan intakt. Veronika Hohenstein och Ya Emirah Al Sahra hade med snabbare tid till inpulsning, där klockan stoppas, fått ett försprång till andraplatsen med dryga minuten. Luna och Tonje Danielson  ökade dock sin ledning till 24 minuter. På fjärde och sista sträckans 20 km ökade Luna farten lite och de båda var ohotade i mål med 30 minuters marginal på vinnartiden 7.47,48 tim/15,39 km/tim. Ya Emirah Al Sahra blev utesluten i vetgate 3 för hälta.

Svensk häst tvåa

Tvåa blev den svenska VM-hästen från Tryon 2018, TA Khrim med Bo van Aart från Holland som gästryttare. Över en timme senare avslutade Maria Hagman Eriksson och Toutatix plus svenske mästaren från 2014, Ganzir, med Jeremy Reynolds ombord.
– Det har gått bra och vi har haft ett bra lopp även om Heathers häst snubblade och blev utesluten för hälta. Det var en fantastisk bana med alla vackra gårdar, kalkbrottet (Dalhalla-arenan, red:s anm.) och naturen, och varje tävling är alltid en rolig utmaning, sa Jeremy i en intervju på Facebook.
Tonje Danielson och Luna genomförde hela loppet helt ensamma utan draghjälp. Dessutom gick de omkull på banan på ett ställe, men norska hovslagare är ett segt släkte och de fortsatte.
Tonje Danielson har tävlat distansritt i många år och ofta tävlat i Sverige, och tillhör toppskiktet av norska distansryttare.

Sex YR i 120 km

Det var sex Young Rider som gjorde upp på tvåstjärniga 120 km. Alla var veterinärt godkända i vetgate 1 och 2. Efter första sträckans 40 km var det Kaspara Grude och Sr Noah, Norge, som tog en ledning med fem minuter till Kajsa Carlsson och Ruby Sundae. Resten av loppet behöll norskan tempot på runt 15 km/tim medan Ruby Sundae tappade fart rejält. I mål blev det en överlägsen seger med över en timme för Kaspara Grude och Sr Noah på vinnartiden 8.05,27 tim/14,83 km/tim. De båda fick också priset för Best Condition av veterinärerna. Ruby och Kajsa Carlsson höll ändå undan för de två norska ekipagen cirka två minuter bakom.

200216_vasaritt-2020 Elolpolda +polzysappas
Polzysappaz och Sabina Rapp rider jämte Elopolda och Sara Henriksson. Foto: Linnea Engblom

Comeback för Sara Henriksson

En intressant comeback efter nästan ett års uppehåll gjorde en av Sveriges mest meriterade ekipage på enstjärniga 100 km. Elopolda och Sara Henriksson har 2015 och 2017 varit topp tio på EM 160 km, de tog EM-lagbrons 2017 och har två SM-guld.
Elopolda och Sara Henriksson tog tillsammans med Polzysappaz med Saras moster Sabina Rapp ombord hand om täten i vetgate 1. Minuten bakom fanns Pia Eriksson och E.S Versace och Amanda Hellstadius med Ua Divanni på 16,1 km/tim. Den ordningen kunde Wilma Kjellqvist och Wilya eller varmblodiga travaren Ars Vincendi med Ulrika Lönnqvist inte rubba. Elopolda tog sin sjunde seger i distansritt sedan debuten 2012 på 6.49,59 tim/14,63 km/tim.

Två ekipage överlägsna

I den nationella klassen över 80 km handlade det efter den första sträckan bara om två ekipage. Carolina van den Berg och Assiaf och Caroline Franzén My Tot au Rien gick i mål i den ordningen. Vinnartiden blev 6.08,29 tim/13,03 km/tim. Till de övriga var det 32 minuter eller nästan en timme för de fem sista som klarade slutbesiktningen.
Nästa internationella distansritt i Sverige är SM 160 km för seniorer och young rider 120 km den 23 maj i Kristinehamn. Det är två viktiga lopp för de som satsar på att ta en plats i laget till VM i Italien och YREM i Spanien i september.

Fakta

Nya regler i distansritt

Det internationella ridsportförbundet FEI har från den 1 januari 2020 ändrat ett flertal regler i internationell distansritt, för att försöka stoppa upp problemen med distansritt i FEI:s grupp 7 som omfattar länderna i mellanöstern.

Därför har man sänkt tidsgränsen för att klara hästens pulsvärde i vetgate från 20 till 15 minuter men fortfarande med pulsgränsen 64 slag/min.

Mellan målgång och slutbesiktning är tidsgränsen 20 minuter. Kortaste enstjärniga distans är höjd till 100 km.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden