Hoppning
28 oktober 2021 12:08
Ridsportplus

Nostalgisk banskiss från OS 1956

NostalgitrippVad inspirerade dåtidens internationella banbyggare och hinderkonstruktörer? Det kan ridsportlegenden Sven Torgander berätta och han bjuder även Ridsports läsare på banskissen från ryttar-OS 1956, komplett med såväl bansträckning som avståndstabell.

Nostalgisk banskiss från OS 1956
Sven Torgander tar oss med till OS-banan anno 1956. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Breeders Trophy i Flyinge fick under hoppveckan besök av en riktig ridsportlegend, 86-årige Sven Torgander, tidigare ryttare, uppfödare och hingsthållare. Under besöket i Flyinge visade han upp gamla dokument från en svunnen hästtid.

Det är så att nostalgin sätter in då Sven visar upp en banskiss från de Olympiska Ryttarspelen i Stockholm 1956. På banskissen med 65 år på nacken finns totalt 14 hinder, med utförliga beskrivningar. Vad sägs till exempel om ett sydafrikanskt grishus, en herrgårdsgrind från Stäringe, en irländsk gårdsmur, tivoligrind med bom och ett trädgårdsstaket från självaste Rivieran?

Banskiss 1956 1 211009 Rt
Så här såg banskissen till de Olympiska Ryttarspelen i Stockholm ut 1956. Foto: Roland Thunholm

Höjdhoppsvinnare

Banorna var konstruerade och byggda av svensken Greger Lewenhaupt, dåtidens erkända internationella banbyggare.
– Jag var beväring på K1 i Stockholm på den tiden och 21 år gammal. K1 låg ju
bara stenkast från tävlingarna och jag red mycket på den tiden och vann även en höjdhoppning på 1,90 meter med min häst Tore, säger Sven Torgander.

Uppdraget att vara banpersonal var en hederssak som han minns väl än i dag.
– De ville väl ha hinderpersonal på banan som ”kunde” häst. Jag stod och kontrollerade vattenhindret. Det var ju väldigt roligt, säger han.

Tävlingarna ägde rum inne på den Stockholm Stadion som invigdes till de Olympiska Spelen 1912. På banskissens omslag stavades spelen med Olympiad, vilket väl egentligen borde ha ändrats till Olympiska Spel.

Olympiad är enligt det ursprungliga grekiska språkbruket den fyraråriga perioden mellan två Olympiska Spel, som startade i Olympia 776 f.Kr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden