Veterinärt
14 april 2019 20:05
Ridsportplus

Nu är rätt tid att agera mot eksemplågan

SommarplågaBästa sättet att hantera sommareksem är att minska utsattheten för bett från svidknott. Insekterna börjar kläckas redan på våren och flera åtgärder kan behövas samtidigt. I den artikeln får du råd om hur du ska göra för att lindra besvären.

Nu är rätt tid att agera mot eksemplågan
Sådana här eksem är en riktig sommarplåga för många hästar. Men det går att lindra. Foto: Rebecka Frey

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sommareksem är en sjukdom som är ytterst besvärlig för drabbade hästar. Veterinär Susanne Åhman är hudspecialist och berättar mer om problemet.

    Det viktigaste är att hästen ska må bra och utöver minskad exponering för svidknott får man ta till en kombination av antibakteriella, klådstillande och antiinflammatoriska preparat. Susanne Åhman, veterinär.

    – Sommareksem är en allergisk reaktion, en överkänslighet, mot svidknott. Immunsystemet hos vissa hästar överreagerar mot saliven från dessa insekter, så att hästarna får klåda som kan vara så kraftig att de kliar sönder huden och får sår, säger hon och fortsätter:
    – Svidknotten biter på olika ställen på hästen, beroende på art.

    De vanligaste områdena är man och svans, i pannlugg samt längs mankammen och överlinjen på hästen.
    – Andra arter biter på undersidan av kroppen; under sadelgjorden och längs mittlinjen, ibland ända bak till juvret eller snoppen.

    Samma häst kan bli biten av flera arter svidknott och får då problem på flera ställen på kroppen.
    – Området där hästen kliar sig blir efter hand svullet och förtjockat. Det kan bli skorvigt och få ett nästan randigt utseende.

    Susanne Åhman
    ”Hästarna klarar sig sällan med en enda åtgärd”, säger veterinär och hudspecialist Susanne Åhman. Foto: Rebecka Frey

    Fakta

    Veterinär Susanne Åhman

    Specialist i dermatologi och en av tre svenska veterinärer som innehar Diplomate ECVD (europeisk specialistkompetens i dermatologi). Utöver att arbeta med hundar och katter på Vetaderm Veterinärklinik i Lomma, samarbetar hon numera med Saxtorps hästklinik i Landskrona vad gäller hudproblem hos hästar.

    Vissa hästar har lättare för att utveckla sommareksem än andra. Särskilt utsatta är islandshästar som är födda på Island och kommer hit i vuxen ålder, eftersom de inte vuxit upp i kontakt med svidknott.

    De som är importerade som föl är inte lika känsliga. Vissa raser, som frieserhäst och shetlandsponny, anses ha en genetisk disposition, men alla raser kan drabbas.
    – Det tar ett antal säsonger innan en häst utvecklar allergin. Den häst som har anlag för sjukdomen föds frisk och det tar två, tre år innan den får problem. Första året är det mer lindrigt. Med åren blir klådan tyvärr ofta värre.

    Minska exponeringen

    Bästa sättet att hjälpa en drabbad häst är att minska exponeringen för svidknott. Då är det viktigt att känna till var de finns och deras levnadsvanor.
    – Svidknotten kläcks i blöta och fuktiga områden. De är dåliga flygare, så de håller sig inom ett begränsat område. Om det är kraftig vind, blåser de bort.

    Första åtgärden är att lägga eksemtäcke på hästen.
    – Ju mer heltäckande, desto bättre. Det finns vissa modeller som är indränkta i permetrin, för att hålla stickande insekter borta. Annars kan du spruta insektsmedel utanpå täcket.
    – Sedan kan du anpassa den tid hästen är ute, mellan elva och fyra på eftermiddagen är bästa tiden, liksom hela natten. Svidknotten är framför allt aktiva kring soluppgång och ett par timmar före solnedgång.

    Fakta

    Tre sätt att hjälpa hästen

    Minska exponeringen för svidknott genom tre åtgärder:

    • Eksemtäcke.
    • Tidpunkten hästen är i hage, kl 11-16 är bäst samt natten.
    • Insektsmedel.

    Hur hagen ser ut, är också viktigt. Ett öppet och torrt landskap är det bästa. Ett vind- eller väderskydd som hästarna kan gå in i under de tider svidknotten är som mest aktiva kan hjälpa dem att undgå att bli stuckna.
    De hästar som har kliat upp sår kan få dubbel klåda, då även såren kliar.
    – Klorhexidinlösning är receptfritt och starkt bakteriedödande. Den används på utsatta områden och behöver inte sköljas ur. Om klådan är kraftig kan veterinär behöva medicinera hästen – på en del kan antihistamin hjälpa, medan andra behöver kortison, utvärtes eller i tablettform.

    Img_4427
    Så här kan det se ut i ansiktet när en häst får eksem. Foto: Rebecka Frey

    Flera åtgärder

    En rad åtgärder kan bli nödvändiga för att få bukt med problemen.
    – Det viktigaste är att hästen ska må bra och utöver minskad exponering för svidknott får man ta till en kombination av antibakteriella, klådstillande och antiinflammatoriska preparat. Hästarna klarar sig sällan med en enda åtgärd, säger hon.

    Fodertillskott med omega 3, som bland annat finns i linfröolja, rapsolja och fiskolja, kan eventuellt ge viss lindring.
    – Effekten är inte så utforskad på häst, men på allergiska hundar har det absolut en mätbar effekt.
    – Vid andra allergier hos häst kan hyposensibilisering skapa ett vaccin med god verkan mot det ämne hästen är allergisk emot. Det har dock haft mindre bra effekt när det har testats mot sommareksem, säger Susanne Åhman.

    Fakta

    Svidknott

    • Det finns cirka 4 000 arter av svidknott (Culicoides spp) i hela världen, varav 50-100 är blodsugande och irriterande för hästar.
    • De är bara en till två millimeter långa och kläcks i blöta och fuktiga områden. De är dåliga flygare, så de håller sig inom ett begränsat område. Om det är kraftig vind, blåser de bort.
    • Svidknott finns under den varma årstiden – vår, sommar och höst. Efter några dagar med regn kan man räkna med nykläckning av svidknott.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden