Nyheter
17 oktober 2018 16:36

Nu går det att WFFS-testa i Sverige

Dödlig sjukdomNu får Husdjursgenetiska laboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala göra testet för Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS.

Nu går det att WFFS-testa i Sverige
Nu kan SLU göra tester gällande WFFS. Arkivbild: Likoper/Istock

Det är ett patent som har gjort att man inte har kört testet i Sverige tidigare. Nu har det visat sig att detta patent inte gäller i Sverige.

För hästar som ännu inte härstamningskontrollerats kan det här testet köras samtidigt som härstamningskontrollen. För redan härstamningskontrollerade hästar behöver hästägaren skicka in ett nytt prov och be om att det görs en identitetskontroll mot hästens befintliga DNA-profil, samtidigt som WFFS-testet körs. Hästägaren får då ett intyg på att det aktuella provresultatet verkligen gäller ens häst. Detta går även att göra med importerade hästar som är härstamningskontrollerade i ett annat land. Det här berättar SLU i ett pressmeddelande.

Just nu pågår en undersökning av anlagsbärarfrekvensen avseende WFFS i SWB-populationen vid SLU. Undersökningen på fölårgången 2017.

Husdjursgenetiska laboratoriet och SWB har dessutom gjort en överenskommelse som gäller från och med fölårgången 2019. Detta innebär att man som fölägare kan få ett extra förmånligt paketpris på WFFS-testet och härstamningskontrollen när provet skickas via SWB. Detta i samband med registreringen av föl som föds 2019.

Läs Ridsports samlade rapportering om den ärftliga sjukdomen.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden