Sport
31 juli 2012 23:41

OS-silver till Sara – Sverige fyra

Sara Algotsson Ostholt gjorde en riktig bragdritt, och det höll till allra sista hindret som till slut rullade ur sina hållare. Ett OS-silver till Sara och Wega, guldet gick även nu till Tyskland genom Michael Jung.

OS-silver till Sara – Sverige fyra
Fantastiska Sara Algotsson Ostholt och Wega på väg över mållinjen efter en felfri runda. Roland Thunholm

Ekipagen hoppade först en bana över hinder på 1,25 meter, där det reds om lagmedaljerna.
De 25 bästa – men max tre ryttare per nation – går nu vidare till ännu en hoppning med hinder på 1,30 (startar 15.30) där de rider om individuella medaljer.
Arrangören räknar med att medaljutdelningen för både lag och individuellt ska ske 16.45.

Texten nedan uppdateras löpande med aktuella händelser, resultat och citat från ryttarna.

Startlista och onlineresultat

16.25: Så nära, så nära. Men det blev en upprepning av OS-finalen i hoppning 2008, där Rolf-Göran tappade guldet på sista hindret. Men Sara har helt klart vunnit ett silver, så otroligt stort för svensk ridsport och fälttävlan!

16.15: Mary King, bäst av hemmaryttarna inför avslutningen på bronsplats, rev bort sig då hon fick åtta fel. Tyska Sandra Auffarth leder nu på 44,8 straff. Två ryttare kvar, Michael Jung och Sara.

16.10: – Det är en ung häst och det blev tydligare och tydligare mot slutet. Men det här är en bra erfarenhet för både mig och hästen, sa Ludwig efter sin ritt.

16.07: Ludwig startade tyvärr med handbromsen i och glömde nog släppa den längs banan – fem nerslag blev det med Shamwari.

15.57: – Det här var en betydligt bättre runda, han var trött och jag var tvungen att hamra på. Jag red bättre nu och det känns skönt, sa Niklas efter sin avslutande runda.

15.55: Niklas Lindbäck startade sin andra runda lite bättre, med mer galopp och framåtridning. Mister Pooh hoppade också betydligt bättre, men mot slutet föll planket och uthoppet ur trekombinationen. De drog även på sig tre tidsfel, vilket gjorde att de fick elva fel totalt. Ekipaget slutade på 68,0 straff.

14.37: I Tysklands guldlag red Michael Jung/Sam 40,6, Sandra Auffarth/Opgun Louvo 44,8, Ingrid Klimke/Butts Abraxxas 48,3, Dirk Schrade/King Artus 50,6 och Peter Thomsen 71,7.
Britternas silverlag bestod av Mary King/Imperial Cavalier 42,1, Kristina Cook/Miner’s Frolic 43,0, Zara Phillips/High Kingdom 53,1, William Fox-Pitt/Lionheart 53,3 och Nicola Wilson/Opposition Buzz 55,7.
Bronslaget från Nya Zeeland hade rutinerade Andrew Nicholson/Nereo som bästa ekipage på 45,0. Resterande lagekipage var Mark Todd/Campino 46,5, Jonathan Paget/Clifton Promise 52,9, Caroline Powell/Lenamore 57,8 och Jonelle Richards/Flintstar 71,7.

Individuella resultat

Lagresultat

14.10: Tre svenskar startar i den individuella finalen klockan 15.30 – Sara, som leder på 39,3 före Michael Jung/Sam på 40,6 och Mary King/Imperial Cavalier på 42,1, samt Ludwig Svennerstål som ligger elva på 52,1 och Niklas Lindbäck, på plats 20 med 57,0 straff.

14.00: – Det kändes bra, även om hon hoppade lite flackt här och där. Nu ska jag gå och äta och vila lite. Jag tycker laget har gjort en jättebra insats trots allt, sa Sara efter sin ritt.

13.55: Sverige slutar fyra. Tyskland guld, Storbritannien silver och Nya Zeeland brons. Medaljhoppet ligger nu helt hos Sara, som är ensam kvar i ledning inför den avslutande individuella banhoppningen.

13.51: Sara Algtosson Ostholt/Wega felfria, fantastiskt! Nu ska det avgöras vart bronsmedaljen i lag hamnar!

Se Saras ritt här.

13.45: – Jag visste inte om att jag skulle säkra guldet om jag var felfri, de sa det när jag kom ut från banan. Ett bra sätt att fira födelsedag på! sa tyske världsmästaren Michael Jung efter ritten.

13.25: – Jag blev lite stressad i morse, men jag tror inte att det påverkade mig nu. Det kändes bra på framhoppningen. Jag är besviken, det var mina misstag inne på banan, sa Ludwig efter sin ritt.

13.23: Det ser inte ljust ut för en svensk lagmedalj, efter att Ludwig Svennerstål fått åtta fel. Shamwari fick med sig hinder 5, en naturfärgad oxer, och sista räcket.

Se Ludwigs ritt här.

Nya Zeelands fjärde ryttare, Andrew Nicholson, var felfri med Nereo. Även hemmanationens fjärderyttare, Mary King, var felfri. Detsamma gällde regerande världsmästaren Michael Jung, och därmed går guldet till Tyskland oavsett hur det går för deras sista ryttare, Ingrid Klimke.

13.05: – Jag började för försiktigt och tveksamt och var tvungen att rida på i slutet. Det fungerade inte riktigt när jag ändrade rytmen. Det känns skit, vi hade inte råd med det, sa en besviken Niklas Lindbäck efter ritten.

Se Niklas ritt här.

12.42: Efter att tre lagryttare ridit i de fyra högst placerade lagen är ordningen: 1. Storbritannien 2. Tyskland 3. Nya Zeeland 4. Sverige.

12.38: Det började lite tveksamt för Niklas Lindbäck och Mister Pooh, som inte såg ut att komma igång i galoppen. Planket föll och sedan även sista hindret, plus ett tidsfel, vilket gav nio fel till Sverige.

12.20: – Det var lite synd på sista, men jag är nöjd. Den plan vi har tagit fram med Maria (Gretzer) håller. Jag tror att laget har en chans, men det blir tufft idag, kommenterade Malin efter sin ritt.
Tysklands andreryttare, Dirk Schrade, hoppade felfritt.
Nya Zeelands två första ryttare har haft 9 och 4 fel.

12.15: Malin Petersens Sofarsogood hoppade fint och var så nära en felfri runda, men sista räcket föll. Ekipaget fick också två tidsfel. Britternas andraryttare, Nicola Wilson, fick ett nerslag. Tysklands första ryttare fick åtta fel.

Se Malins ritt här.

12.05: Linda Algotsson var nöjd efter sin felfria ritt.
– Det var en bra runda, skoj. Hon hoppade bra och var fokuserad och med. Det har varit bra stämning i laget idag, men det blev lite pirrigt där under besiktningen. Nu ska jag gå och ge goda råd till Sara.

Se Lindas ritt här.

12.03: Hopp! sa Linda till sin La Fair, och som hon hoppade, det 15-åriga stoet. Ett litet darr på treans oxer, men annars gick det som smort för Linda. Vilken start för Sverige!
Även britternas förste ryttare, William Fox-Pitt, var felfri och publiken exploderade när han korsade mållinjen.
– Han kändes fantastisk idag, kommentera William om sin 10-åring Lionheart.

Lyssna på Radiosportens intervju med Sara Algotsson Ostholt inför den individuella finalen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden