Ridsport Play, Världen
27 mars 2023 15:18
Ridsportplus

Ny dokumentär sätter press på förbud mot blodston

Omskakande scenerÅterigen riktas ljuset mot Islands blodindustri när en ny dokumentär släppts, Island – the hidden blood business. Varning för starka bilder.

Ny dokumentär sätter press på förbud mot blodston
Det finns 5 000 så kallade blodston på Island, och de är utspridda på knappt 100 olika gårdar. Foto: Istock/Roi Shomer

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den kontroversiella blodindustrin på Island har länge mött kritik. I en ny dokumentär av Tysklands Animal Welfare Foundation (AWF) och Tierschutzbund Zürich (TSB) kritiserar näringsliv, turism, avels- och forskningsexperter utvinningen och användningen av blodhormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin. Den internationella islandshästorganisationen FEIF fördömer branschen och behandlingen av hästarna, och stödjer alla åtgärder de isländska myndigheterna tar för att stoppa industrin. Det meddelar FEIF på deras hemsida.

  2021 kom en första dokumentär om de isländska blodstona, Island – Land of the 5.000 blood mares, som väckte starka känslor. Den nya dokumentären följer bland annat den senaste utvecklingen inom blodbranschen, med syfte att stoppa utvinningen av PMSG.
  – De som utvinner blod blir mer och mer hemlighetsfulla och en mur av tystnad har byggts upp, säger Sabrina Gurtnerfrån AWF-projektledare i ett pressmeddelande

  PMSG finns i stonas blod i början av dräktigheten, och används vid djuruppfödning i vissa länder, främst för att öka grisars fertilitet. Trots massiv kritik fick blodindustrin klartecken att fortsätta, tills Islands regering väntas fatta ett nytt beslut 2025.

  Se filmen nedan, varning för starka bilder:

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden