Fälttävlan
15 mars 2020 08:53

Ny flaggregel testas i svensk fälttävlan

TävlingsreglementetÄr ett terränghinder korrekt hoppat eller inte om hinderflaggan rivs? Nu tar Svenska Ridsportförbundet denna heta diskussion vidare och testar en ny flaggregel på utvalda tävlingsplatser i år.

Ny flaggregel testas i svensk fälttävlan
Hur rivning av hinderflaggor i terrängen ska bedömas har varit ett hett ämne inom fälttävlan länge. Bilden är från VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm

Det handlar om att det ska bli tydligare vad som gäller när en hinderflagga i terrängen rivs ner. Svenska Ridsportförbundet, SvRF, berättar på sin webbplats att Fälttävlanskommittén och banbyggnadsgruppen har diskuterat en förändring av reglerna kring detta.

Den nya regeln innebär att när ett ekipage river en flagga på ett hinder kommer det att belastas med 7 straff.

SvRF skriver på sin webbplats att ”det känns som en självklarhet att en ryttare direkt skall veta om den klarat ett hinder felfritt. Inte vara utsatt för en subjektiv bedömning där resultatet av flaggrivningen fastslås först efter att ryttaren kommit i mål. Lika viktigt är det att det är tydligt och klart för åskådare som följer en fälttävlan,” 

Denna nya regel planeras att införas i TR 2021 men innan dess ska den testas i skarpt läge vid tävlingar i Sverige.

Testtävlingar:

  • Tågarp RF 28–29 mars.
  • Tågarp RF 10–12 april.
  • Gärds RF 2 maj.
  • Hermanstorp RKK 16–17 maj.
  • Stora Wäsby FRK 4–5 juli.

Förslag på ändring i TR från och med 2021

Moment 444 Definition på fel

2. Utbrytning
2.1. Utbrytning (20 straffpoäng).
En häst anses ha brutit ut om den efter att hindret har presenterats undviker hindret. Att rida vidare utan att hoppa om hindret medför uteslutning.

2.2. Riven flagga (7 straffpoäng)
Ett ekipage anses ha rivit flagga om den övervinner någon del av den inflaggade hinderdelen och att flagga rivs ner eller lämnat sitt fäste. En flagga anses ha rivits när den lämnat det övre flaggfästet. Ekipaget bestraffas men behöver inte rida om hindret.

2.3. Övervunnet hinder (felfri).
Hästen anses ha klarat hindret om ekipaget passerat innanför flaggorna utan att dessa lämnar det övre flaggfästet.

Ryttare, arrangörer och funktionärer är välkomna till Fälttävlanskommittén med synpunkter och förslag till korrigeringar och förbättringar när det gäller förslaget senast 10 juli.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden