HästvälfärdEnligt en ny granskning från Sportbladet har flera dressyrhästar vid stora tävlingar i Sverige fotograferats med blå tunga det senaste året. Flera veterinärer pekar på hårt tryck i hästarnas munnar i samband med tävlingsmomentet.
Ny granskning om blå tungor

Det var för ungefär ett år sedan som Sportbladet först publicerade en granskning med bilder där flera dressyrhästar på Grand Prix-nivå syntes vid tävling med blå tunga. Något som flera veterinärer menar har berott på syrebrist i tungan på grund av tryck från bettet i hästens mun.
Nu släpper Sportbladet ännu en granskning på ämnet, med bilder på blå tunga hos flera dressyrhästar från både Falsterbo Horse Show, Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show det senaste året.
”Hög belastning på sin mun”
Tidningen har låtit flera veterinärer ta del av bildmaterial från bland annat GP-klassen i Göteborg i februari.
– Efter att ha tittat på foton av hästarna i klassen kan jag konstatera att flertalet hästar rids med en mycket hög belastning på sin mun. Förutom att orsaka smärta och en ökad risk för skador i munnen, skapar en hög belastning på hästens mun en mental anspänning och stress hos hästarna. Detta påverkar hästen negativt och får aldrig accepteras säger Sara Nyman, veterinär som även har titeln veterinärmedicine doktor, till Sportbladet.
Riktar kritik mot bedömningen
Bland annat menar veterinärerna att 9 av 17 hästar som tävlade i Göteborg hade så högt tryck i munnen att tungan blev blå och syrefattig. Veterinärerna som konsulterats riktade även kritik mot för hårt spända nosgrimmor i samband med tävlingen. De kritiserar tävlingsprogrammens nuvarande utformning och domarnas poängsättning och menar att detta leder till att ryttarna rider med för högt tryck.
Behövs mer än en ”ögonblicksbild”
Det internationella ridsportförbundet, FEI, bemöter kritiken via mejl till Sportbladet, där de bland annat skriver att hästvälfärden är av högsta prioritet för dem. De påpekar dock att en så kallad ögonblicksbild, inte räcker för att bedöma en hästs kondition och välbefinnande. FEI menar att det är viktigt att även ta hänsyn till det bredare sammanhanget vad gäller hästens välfärd på tävling.
Flera veterinärer som medverkar i granskningen håller dock inte med FEI om att det rör sig om endast ögonblick, utan menar att de uppmärksammade bilderna visar flera konfliktbeteenden.
Den danska förbundskaptenen Anne-Mette Binder svarar Sportbladet om de danska ryttarnas prestationer i Göteborg:
”Som tidigare betonats visar stillbilder inte en tillräckligt komplett bild av en hästs välbefinnande. Det är nödvändigt att titta på flera välfärdsmarkörer hos hästen. Vi har granskat filmer från ritten i Göteborg, där en avslappnad häst syns, med ett lugnt gehör, lugn svans och övervägande lätt kontakt mellan häst och ryttare”, skriver hon bland annat i sitt svar.
I anslutning till granskningen publicerar Sportbladet också en intervju med domaren Magnus Ringmark om bedömningen i Göteborg, där han blåste ut en av de hästar som figurerar i dagens publicering i Sportbladet.
Läs hela granskningen hos Sportbladet här
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på