FramtidslöfteEtt 6-årigt sto har fångat världsettan Peder Fredricsons intresse. Efter Breeders flyttar den unga hopptalangen in på Grevlunda och förväntningarna är stora. Inte minst hos uppfödaren Per-Ola Forsberg som på kort tid har lyckats placera hästar hos flera världsryttare, varav en hos en annan svensk. "Hon tickar rätt på mycket", säger Per-Ola om det unga stoet.
Ny häst till Peder Fredricson
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Instrumental (SWB sto f-15 e Qualdandro-Indoctro, uppf/äg Rapidsrock AB) heter det unga stoet som ska ridas av Peder Fredricson. Uppfödare och ägare är fortsatt Rapidsrock AB, det vill säga Karin och Per-Ola Forsberg som driver Rapidsrock Stables strax öster om Malmö. Paret höll tidigare på med galopphästar men växlade sedan över till hopphästar med sikte på toppsporten.
Instrumental har sedan hon var fem år tävlats av Jörgen Larsson som är Rapidrocks samarbetspartner sedan tio år tillbaka. Ekipaget gjorde nyligen fyra felfria rundor på Champion of the Youngsters och startar även sexårsklassen på Breeders Trophy, innan det är dags för det talangfulla stoet att flytta in på Grevlunda.
– Instrumental har varit lite av en snackishäst hela tiden, men samtidigt har hon varit en häst som behöver tid på sig. Hade det inte varit för Peder hade hon fått stanna kvar. Nu kommer hon till en organisation som har den tiden, annars hade hon inte varit mogen för att lämna förrän nästa år, säger Per-Ola Forsberg.
Innan Jörgen Larsson tog över tävlandet red Per-Ola Forsberg stoet själv och han har även gjort ett par 1,20-starter med henne i år.
– Det är en jättefin häst som man inte riktigt har vågat fråga ”är du smart nog?”. Idag måste tävlingshästarna vara väldigt smarta om de ska upp på den högsta nivån. Hon har en fantastisk galopp och styrka, och i år har jag fått en känsla av att hon är smart nog. Vi har inte ställt frågan ännu, hon har verkligen bara varit en unghäst i vår regi, men jag har varit imponerad av henne hela tiden.
”Är du smart nog?” är frågan du vill ställa till en häst du tror på, menar Per-Ola Forsberg.
– Jag är alltid rädd för att ställa den frågan. Ställer du den för tidigt riskerar du både att få fel svar eller få bakslag. Du måste vara väldigt säker innan du frågar och det är något som bara ryttaren själv kan känna när den rider. Det kan slå åt båda hållen. Just nu har vi en 7-åring hemma som precis har debuterat 1,40 felfritt.
”Projekt” till Alexander Zetterman
Rapidsrock lämnade nyligen över en annan hopptalang, Career Diplomat (f-13 e Messenger-Robin Z), till Alexander Zetterman för matchning mot större uppgifter. Hästen har kapaciteten, men är ett projekt, berättar Per-Ola Forsberg.
– Det är en oerhört kapabel häst men den har också oerhört mycket integritet. Den är stor och stark och kan göra precis vad den vill, och den vill ha ganska stort inflytande själv. Jag är väldigt imponerad av det jag har sett hittills på den korta tiden som hästen har varit hos Alex. Han skickar filmer på när hästen går efter honom i paddocken och jag är väldigt imponerad av att en ryttare på den nivån lägger så mycket tid på horsemanship.
Rapidsrock har på senare tid även placerat två hästar hos EM-silvermedaljören i lag, tysken David Will. Att Rapidsrock lyckats placera fyra uppfödningar hos toppryttare är förstås ingen slump.
– Det har hänt i år, eller till och med under detta andra halvåret, men vi har jobbat för det väldigt länge. Hästarna ska dessutom vara mogna och färdiga för att komma till de där miljöerna och vi ska känna oss trygga med det.
– Det handlar om en långsiktig planering i aveln och att vi verkligen tror att en häst kan vara bra nog. Vilken häst som är bra vet du inte förrän du har ridit den tusen gånger, och den dagen du ställer frågorna till den.
– När du närmar dig de här ryttarna måste du vara ganska säker på att hästen kan leverera, säger Per-Ola Forsberg som tillsammans med Jörgen Larsson försöker komma fram till vilka hästar som är bra nog för toppsporten.
Behövde inte åka över Öresundsbron
Att Peder visat intresse för Instrumental är förstås en fjäder i hatten, men Per-Ola Forsberg tar inte ut något i förskott.
– Vi får se om den kan leva upp till förväntningarna, det vet man först efteråt. Vi kanske är på topp nu, eller så kommer toppen senare när hästarna börjar leverera. Det är jag väldigt ödmjuk inför – nu är resten upp till hästarna.
– Samtidigt känner jag mig lite stolt över att ha placerat fyra hästar hos toppryttare, utan att åka över Öresundsbron och tävla. Att lyckas få den synligheten och skapa en produkt som de vill ha – och göra de affärerna som folk säger är omöjliga att göra. Det måste ändå betyda att vi har gjort ett bra jobb.
Att lämna över Instrumental till Peder Fredricson är lite dubbelt.
– Peder tycker mycket om henne och det är fantastiskt roligt. Samtidigt känner man ett stort ansvar. Han lägger ner mycket tid och energi på en häst och man vill verkligen att hästen ska leva upp till förväntningarna. Det hoppas jag att hon ska göra.
”Mycket hjärta och lungor”
Med rötterna i galoppsporten har Karin och Per-Ola Forsberg en lite annan infallsvinkel, även om Per-Ola sysslade med hoppning och hopphästar även i unga år.
– Först och främst måste de vara fantastiska individer. De måste vara starka och tåliga, så att de kan ge valuta för allt det arbete som en toppryttare lägger ner. Det måste vara en häst med mycket hjärta och lungor, så att den orkar gå långa banor och inte blir ledsen och trött.
Per-Ola Forsberg gallrar stenhårt bland stona och vill ha ungefär hälften fullblodsinslag i sin avel.
– De är lätta att få i form och hålla formen på. Många ligger där, men det är själva grunden när vi tittar på det. Jag vill att papporna är fina individer, jag vill att de står bra i stallgången och att de täcker mycket mark när man ser dem stå. Jag vill också att de hela tiden rör sig parallellt, hellre lite bredare bak än smalt. Det minsta de drar ihop bakbenen så går kraften åt sidorna.
Näst på tur står alltså Breeders med start under onsdagen för Instrumental och Jörgen Larsson. Sedan väntar en spännande framtid för det unga stoet som tids nog får svara på frågan om hon är smart nog för de stora klasserna.
– Hon var inte någon vacker häst när hon föddes men hon fick sitt namn efter ordet ”instrumentell”. Det betyder att hon är väldigt viktig för verksamheten – och en väldigt viktig del i att lyckas.
Trots att hon inte var så vacker kände Per-Ola Forsberg att Instrumental hade något extra.
– Hon hade långa öron och stark rygg och stod över mycket mark, säger han.
Ännu bättre har det blivit med tiden.
– Hon är inte så stor, men hon har ett stort bröst med mycket plats för lungor och hjärta. Hon har en massa saker som hon tickar rätt på – hon har power när hon rör sig och styrka i varje steg.
Fotnot: Rapidsrock har tidigare sålt Uncle Blue (SWB val f -08 e Chacco Blue-Robin Z, uppf Rapidsrock AB) till Grevlunda. ”Blå” eller ”Farbror Blå” som han kallades på Rapidsrock och ”Uno” som han fick heta på Grevlunda vann Breeders med Stephanie Holmén i sadeln 2013. Han tävlade också Grand Prix med Peder i franska La Baule innan han såldes till USA 2018. Career Diplomat som är hos Alexander Zetterman är således Uncle Blues lillebror.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på