Nyheter
23 december 2020 13:00

Ny karenstids- och förbudslista från 2021

Nya budNågra nya preparat har tillkommit samtidigt som det finns en del förändringar. Strålkastarljuset riktas extra mycket mot så kallade bisfosfonater. Se hela listan och läs mer här.

Ny karenstids- och förbudslista från 2021
Det är alltid ryttarens ansvar att kontrollera vad hästen får i sig. Foto: Roland Thunholm

Ny karenstids- och förbudslista gäller från och med den 1 januari 2021. Några preparat är nya och vissa förändringar har skett. Förbundsveterinär Peter Kallings manar till skärpt uppmärksamhet vad det gäller användningen av så kallade bisfosfonater, speciellt de preparat som går under de registrerade varumärkesnamnen Osphos och Tildren.

Tidigare har användning av bisfosfonater på tävlingshästar haft en karenstid på 60 dagar samt ett antal restriktioner kopplat till sig. Nu får bisfosfonater endast användas efter att en veterinär fastställt diagnosen på de indikationer som tillverkaren angivit vid godkännandet. Osphos är registrerat för användning vid strålbenshälta i Sverige, och får endast ges intramuskulärt. Tildren får endast ges intravenöst för strålbenshälta och spatt.

Både Svenska Ridsportförbundet och Svensk Travsport har avrått från användning av Osphos och Tildren till tävlingshästar, då preparaten har en ”smärtstillande effekt samt en långvarig utsöndring”.

Exempel på andra uppdateringar av listan är att så kallad hyposensibilisering, allergen immunterapi, har fått sju dygns karenstid mot tidigare minst 96 timmar.

Uppdateringar av karenstids- och förbudslistan från 2021 – läs mer här.

Hela karenstids- och förbudslistan från 2021 (ändringar i listan är kursiva).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden