Ponny
29 november 2023 20:00
Ridsportplus

Ny satsning på ponnydressyren: ”Viktigt att känna gemenskap”

BollplankKunskap och gemenskap i ett är parollen när Svenska Ridsportförbundet lanserar satsningen PonyCampSweden för unga ponnydressyrryttare. "Jag tror att vi måste bli bättre på att hjälpa unga ryttare och deras föräldrar att finna vägen", säger förbundstränaren Cecilia Kristoffersen.

Ny satsning på ponnydressyren: ”Viktigt att känna gemenskap”
"Vi vill också få fram vikten av att inte jämföra sig med andra, utan hitta sin egen väg", säger förbundstränaren Cecilia Kristoffersen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra året lanserade hoppkommittén och ledningen för de yngsta hopplandslagen projektet Höj din nivå för landets ponny- och childrenryttare, även riktat mot föräldrar och tränare, som tävlar nationellt och har som mål att rida SM. Nu har turen kommit till ponnydressyren där förbundet lanserar konceptet PonyCampSweden riktat till ponnyryttare mellan 11 till 14 år.

– Bakgrunden till PonyCamp är att vi vill lyfta bredden inom ponnydressyren och stimulera fler ryttare att våga satsa mot mästerskap, säger landslagsledare Anette Svanberg till Svenska Ridsportförbundet. 

– Jag och förbundstränare Cecilia Kristoffersen har funderat länge på vad vi kan göra för att få fler ponnyryttare att utvecklas mot toppen. Vi vill att så många som möjligt ska känna gemenskap och delaktighet i ponnydressyren, och nu ser vi med spänning fram emot att under 2024 genomföra PonyCampSweden för första gången.  

PonyCampSweden omfattar både teoretisk och praktisk utbildning och inleds med en heldag på Strömsholm den 20 januari.

Deltagarna kommer därefter att delas in regionvis för att under våren genomföra två träningstillfällen för meriterade tränare med stor erfarenhet från internationell ponnydressyr. Det hela avslutas med en avsutten träff på Flyinge där samtliga deltagare får råd och hjälp med en utvecklingsplan för att fortsätta arbeta mot uppsatta mål tillsammans med sina hemmatränare.

Kunskap och gemenskap i ett

Cecilia Kristoffersen är glad att konceptet äntligen blir verklighet. Både för möjligheten att fånga upp fler dressyrtalanger i Sveriges avlånga land, men främst för att hitta en gemenskap kring ponnydressyren.
– Vi har fått indikationer om att det är många unga ryttare som känner hunger efter mer kunskap och vad det är som krävs för att man ska ta sig vidare. Vi vill göra något för dem som idag är bredd men som kanske kan utvecklas och bli del i framtida landslag. Främsta syftet är dock att skapa delaktighet och gemenskap kring det som vi alla tycker är roligt, det vill säga dressyr.

I samband med kickoffen på Strömsholm blir det först ett gediget kunskapsblock om ponnydressyr i stort och smått för ryttarna, därefter blir det workshop i ridhuset med landslagsryttare från ponnylandslaget.
– Det är viktigt att få ställa frågor och här får de träffa några av tjejerna som rider i landslaget. Om vi kan få till en kommunikation mellan ryttarna själva är det väldigt kul, just den sociala tillhörigheten är viktig, poängterar Cecilia Kristoffersen.

– Utan social tillhörighet blir det inte kul och all forskning visar att det är en stor orsak till att unga slutar med sin idrott, säger Cecilia Kristoffersen.

Ni vill att flera ska våga satsa, handlar det om självförtroende också?
– Ibland tror jag det handlar om att man inte riktigt vet vilken väg man ska ta. Det är något jag själv kan relatera till som idrottsförälder i en sport som är helt okänd för mig, säger Cecilia Kristoffersen vars son är elitsatsande golfspelare.

– Utifrån det perspektivet är det svårt att veta vad som är en lämplig tränare och tävlingsplan, bland mycket annat. I vår sport har vi å andra sidan vårt fina djur hästen, och där är det mycket enklare för mig att lasta sonens golfklubbor på planet för att åka till en tävling i Spanien än att resa med en ponny på tävling i Europa, eller i Sverige för den delen.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att hjälpa unga ryttare och deras föräldrar att finna vägen, och att hitta den bästa individuella planeringen för varje enskild individ. Där ser både jag och Anette att vi vill finnas med i ett tidigare skede som bollplank, även till föräldrar som känner sig vilsna, förklarar Cecilia Kristoffersen.

Svenska Ridsportförbundet har en större grenöverskridande föräldrautbildning på gång med syfte att guida och skapa trygghet hos föräldrar till unga ryttare, berättar hon vidare. Oavsett vad det gäller ska svaren finnas samlade på ett ställe.

Vill få med hemmatränarna

Efter kickoffen på Strömsholm blir det sedan alltså två regionvisa träningstillfällen innan det blir en avslutande uppsamling på Flyinge i början på sommaren. Här blir det återigen workshop i ridhuset, där landslagsryttarna rider de tre programmen som ingår i mästerskap.
– Vid första träningstillfället i februari gör vi en nulägesanalys för att se var de står nu och sedan får de hemläxor. I april tränar vi igen och stämmer av vad som har gått bra och vad som har känts lite svårt. Sedan gör vi en plan framåt. Förhoppningsvis kan vi även få med hemmatränarna på detta, säger Cecilia Kristoffersen.

Hon kan knappt bärga sig innan PonyCampSweden drar igång.
– Vi hoppas att det vimlar av små glada dressyrentusiaster runt om i landet, och att de vill komma och hänga med oss.

Mer information om upplägget och anmälan till PonyCampSweden hittar du hos Svenska Ridsportförbundet via den här länken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden