Världen
2 december 2022 11:04

Ny skandal med hästkött i Europa – 80 hästar upptäckta

BrottEtt kriminellt, europeiskt nätverk som handlar med hästkött som inte är godkänt för livsmedel. Det är vad Europol anser sig ha hittat i samband med en razzia i Spanien där 80 vanvårdade hästar hittades.

Ny skandal med hästkött i Europa – 80 hästar upptäckta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

41 personer ska ha gripits i Spanien och Belgien misstänkta för att ha sålt potentiellt farligt hästkött. I samband med razzian där personerna greps hittade polisen 80 sjuka och vanvårdade hästar i Spanien.

Det är De Telegraaf som berättar om en ny hästköttskandal, och enligt tidningen ska de gripna personerna ingå i ett europeiskt kriminellt nätverk som kopplas till matbedrägerier, penningtvätt och förfalskning.

Nätverket misstänks ha köpt billiga hästar i Spanien, som inte var avsedda för slakt och sedan sålt hästköttet, som inte var godkänt som livsmedel, i Spanien, Belgien, Italien och Tyskland.

Hästarnas handlingar har förfalskats så att det inte gick att spåra varifrån hästköttet kom.

De som greps hade olika funktioner i nätverket, det handlar bland annat om veterinärer som förfalskade handlingar och personer som skötte transporten till slaktarna.

Här kan du läsa vad Ridsport har skrivit om tidigare skandaler med hästkött inblandat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden