Boktips
23 maj 2021 12:45
Ridsportplus

Ny svensk roman i hästmiljö

BoktipsFör sju år sedan kom den kritikerrosade ”Veterinären” och nu är väntan över för alla som velat läsa mer av författaren Gertrud Hellbrand. Nyligen utkomna ”Dragoner” är första delen i en spänningsserie som utspelar sig i hästmiljö.

Ny svensk roman i hästmiljö
Gertrud Hellbrand är aktuell med ännu en bok i ridsportmiljö. Foto: Peter Holgersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Titeln syftar på den välkända målningen ”Skånska dragoner rida till bad” med en grupp nakna unga män som rider ut i havet. Bokens berättarjag är Mira Westman, som återkommer till landet i sin barndomsby för att rensa upp sin nyligen avlidna morfars stuga.

  Intriger, girighet och snåriga relationer uppstår snart, mycket kretsar kring paret Jerry och Patrik Hartley Lindskog som driver ett utbildnings- och försäljningsstall. Det är en spännande bok, med många bra och annorlunda känslobeskrivningar.

  Dragoner-gertrud-hellbrand
  Dragoner av Gertrud Hellbrand. Foto: Pressbild Harper Collins

  Att den utspelar sig i hästmiljö är ett extra plus, vi är inte bortskämda med bra svenska romaner som har denna kuliss och där författaren verkligen vet vad hon talar om. Bara det gör Dragoner läsvärd – här finns ingen risk för några ”fuxar med svart man”! Tvärtom höjer Hellbrand ribban ytterligare – hon ger inte bara inkännande beskrivningar av arbetet i stallet, fölning och tävling – utan betraktar samtidigt hästvärlden utifrån.

  I en beskrivning låter det till exempel så här: ”Blicken var skarp, på gränsen till kylig. Det var ofta så med hästfolk – det skulle till målmedvetenhet för att lyckas i en så pass hård bransch, och den sortens framåtanda var inte alltid sympatisk.”

  – Hästvärlden är ett tacksamt mikrouniversum att skriva om, sade Gertrud Hellbrand till Ridsport i en intervju kring den förra boken Veterinären. Det är karaktärsdanande att hålla på med hästar, både att ta i kroppsligt och fatta snabba beslut. Samtidigt blir djurens villkor en spegelbild av våra egna liv.

  Detta framkommer i meningar som ”I stallet ledde prat ingenvart – det var resultatet som räknades, hans praktiska handlag, hans kommunikation med hästarna. Det var en ordlös miljö. Ett språk bestående av spångrepar och svett och blankpolerat läder.”

  Dragoner är Gertrud Hellbrands femte roman. Hon delar sin tid mellan författarskap och att vara lärare för skribenter på Bona folkhögskola. Hon bor med sin familj på Vikbolandet i Östergötland och hennes nya romantriologi heter följaktligen Östgötasviten.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden