Sportnytt
19 november 2021 14:52
Ridsportplus

Ny svensk stortävling ”med extra allt”

VästkusttävlingWestcoast Equestrian Week är namnet på Sveriges nästa stora ridsportevenemang som planeras i Göteborg till sommaren. Det blir både dressyr och hoppning upp till femstjärnig nivå i en festivalinspirerad kostym. "Vi vill verkligen sätta WEW på kartan", säger projektledaren Hanna Khazrai.

Ny svensk stortävling ”med extra allt”
Moa Malan, Malin Trollnäs Thuresson, Hanna Khazrai, Jennie Ljungqvist, Tilda Bjerkehag och Elin Mjörnheim är kvinnorna bakom WEW. Foto: Falkenbergs Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Westcoast Equestrian Week, WEW, är en storsatsning i paritet med Sveriges andra stora hästfester som får folk att vallfärda till Falsterbo, Stockholm, Göteborg och Jönköping. Men med ”extra allt” som mamman till idén, Hanna Khazrai, uttrycker det. Det fanns inget stort utomhusevenemang på västkusten, dock ett mycket gott renommé hos ryttarna genom Gothenburg Horse Show, och svaret blev WEW.

  – Det här är en dröm som jag och projektgruppen har haft länge. Vi ville göra något riktigt bra på sommaren i Göteborg, och jag tror att alla fick lite mersmak efter EM. Jag började fila på idén för två år sedan, mycket har förändrats längs vägen, men nu har vi verkligen satt vårt koncept och vad det är vi vill göra, säger Hanna Khazrai.

  Här är en teaser för WEW som äger rum på Åby Arena den 26-31 juli 2022.

  Till vardags driver hon en eventbyrå där hon jobbar med företagsevenemang, bland annat är hon involverad i Åby Arenas övergripande ridsportsatsning. Innan WEW var hon också med och utvecklade hästsportanläggningen Göteborg Horse Park, med fiberunderlaget från EM på Ullevi, under flera år. Hon har själv tävlat hoppning och föder upp hopphästar i liten skala, men brinner främst för att skapa tävlingar för andra.

  Tung kompetens

  Hanna Khazrai handplockade själv projektgruppen som ska ta WEW i hamn. Hon är själv projektledare, Malin Trollnäs Thuresson är jumping director, Jennie Ljungqvist är dressage director och Tilda Bjerkehag är ansvarig för sponsorer och partnerships. Dessa fyra har tillsammans bildat Westcoast Equestrian AB som är bolaget bakom WEW. I projektgruppen ingår även Elin Mjörnheim som ansvarar för guest och hospitality och Moa Malan som har hand om marknadsföring och sociala medier.

  Malin Trollnäs Thuresson har tävlat hoppning på högsta nivå och ingick i EM-laget som tog silver 2002. I samma lag red även den nuvarande världstrean och guldryttaren från OS, Henrik von Eckermann. Malin Trollnäs Thuresson och Tilda Bjerkehag bildade tillsammans Equine Club West och har genom den arrangerat tävlingar på bland Göteborg Horse Park. Equine Club West är också den arrangerande föreningen bakom WEW. Elin Mjörnheim kommer från logistikbranschen och Jennie Ljungqvist var projektledare vid ridsport-EM i Göteborg. Moa Malan är fotomodell och skådespelare till yrket.

  – Jag behövde ha med mig all kompetens där jag själv inte är bäst, och det har blivit ett helt fantastiskt gäng som driver det här projektet. Det finns en enorm styrkebredd i gruppen och en stor ryggsäck att plocka ur. Jag tror verkligen på det här gänget, inte minst med tanke på hur långt vi har kommit på kort tid. Moa är den enda som inte kan ett smack om häst och hon fungerar lite som vår brygga, säger Hanna Khazrai.

  A_èby Travet Dro_ênarbilder High Res8 (1) (3)
  ”Kan vi skapa ett bredare community och locka in fler människor i vår värld genom att göra det mer festivalinspirerat, då kan ridsporten bara stärkas av det”, säger Hannah Khazrai om det nya evenemanget på Åby Arena. Foto: Åby Arena
  Jan-malmstrom-086 (1)
  ”See you in the lights” innebär att det på fredag och lördag kväll släcks ner i arenan och sedan bjuds det på hoppning i strålkastarljusen, berättar Malin Trollnäs Thuresson. Foto: Jan Malmström

  Vill nå en bredare publik

  Arbetet drog igång på riktigt i början av sommaren och nu är schemat fullspäckat med tävlingsförberedelser. Planen är att rama in tävlingarna med en ”eventby” på ett helt nytt och unikt sätt. Namnkunniga sponsorer, även sådana som man vanligtvis inte ser inom ridsporten, har visat stort intresse.
  – Vi jobbar mycket med själva eventspåret och hämtar mycket inspiration från festivaler och mässor i Europa och runt om i världen. Tanken med det är att nå en bredare publik och locka dem som normalt sett inte besöker ett hästevenemang. Svensk ridsport är glödhet och väldigt många fler har fått upp ögonen för sporten. Vi vill presentera lite andra infallsvinklar utan att glömma sportens kärna.

  – Med tanke på hur väl våra svenska ryttare levererar internationellt, är det nästan vår skyldighet att göra fler bra tävlingar med bra prispengar på hemmaplan. Jag tror att det finns ett behov av det. Vi vill inte konkurrera med det som redan finns, vi vill komplettera med något som har det lilla extra. Det ska kännas minst lika bra att åka till WEW och tävla som att åka ner i Europa.

  Från amatör till femstjärnigt

  Malin Trollnäs Thuresson lade själv stövlarna på hyllan för ett par år sedan, men brinner fortfarande för sporten och hästarna. Både genom sina unghästar, där en rids av det unga stjärnskottet Ebba Danielsson, och sitt tävlingsengagemang.
  – En gång hästnörd, alltid hästnörd. Jag är fortfarande kvar i den här bubblan och lever och andas hästar. Jag ser WEW som ett sätt att vidareutveckla sporten för hästarna och ryttarna och för svensk ridsports skull, säger Malin Trollnäs Thuresson.

  Med ”inkludering” som ett av ledorden är målet att locka både amatörer och elit på hoppsidan. Om det blir en amatörtour som man får kvala till är inte klart ännu, men nivån är satt från 1,20 till femstjärnig GP-hoppning. Sara Brink är avtalad som banbyggare med Peter Lundström som supervisor. GHS-rösten Stefan Fur är hoppdomare och speaker tillsammans med Albin Bolin medan Robert Solin är överdomare.
  – Sara Brink är helt fantastisk att jobba med när det gäller att bolla proppar och annat. Det är också otroligt värdefullt med Peter Lundström som supervisor, inte minst när vi går internationellt. Det blir verkligen en kvalitetsgaranti gentemot våra ryttare, fortsätter Malin Trollnäs Thuresson.

  Första året äger WEW rum i vecka 30, två veckor efter Falsterbo Horse Show. I fortsättningen är tanken att det ska gå i vecka 33, men 2022 hade det inneburit dubbla krockar med SM och VM i Herning, berättar Malin Trollnäs Thuresson.

  Det geografiska läget med evenemangsstaden Göteborg och hela västkusten ett stenkast bort är också tänkt att fungera som ett dragplåster.
  –Det är därför vi vill vara ett sommarevenemang. Ena dagen är det tävling och nästa dag åker du ut till kusten eller går på Liseberg, säger Hanna Khazrai.
  – Göteborg är redan välkänt för ryttarna genom Gothenburg Horse Show, som går inomhus på våren i samma stad och har ett otroligt gott renommé.

  Jönköpings Kusksällskap
  ”Jag läste någonstans att hoppning är som att se en höjdhoppningsfinal, fast du får se det där sista hoppet 15 gånger om”, säger Hanna Khazrai om det stora intresset för svensk hoppsport. På bilden syns ambassadören Evelyn Sander. Foto: Falkenbergs Foto

  Hybridevenemang

  Det görs även en stor digital satsning på WEW som ett hybridevenemang, som ska vara tillgängligt långt utanför arenan med digitala biljetter till försäljning. Mycket av det som händer på och runt tävlingsarenan kommer samtidigt att streamas ut till besökarna. Sociala medier är en avgörande kanal och det kommer att göras studioprogram, intervjuer och annat både inför och under evenemanget.

  Inom kort presenteras flera starka ridsportprofiler som ambassadörer för Westcoast Equestrian Week. Charlotte Haid-Bondergaard är ambassadör för dressyren medan Evelyn Sander, Irma Karlsson och Ebba Danielsson är ansiktena utåt på hoppsidan.

  – Alla i projektgruppen lägger ner enormt mycket tid just nu. Det är mycket som måste bli klart när det gäller partners och sponsorer inför ett så pass omfattande evenemang. Vi jobbar otroligt mycket. Tre av oss har små barn och två av oss har andra jobb, men alla tror så mycket på det här. Vi går på någon form av eufori och extra energi, säger Hanna Khazrai.

  – Jag saknar inte att gå in på banan själv men jag älskar att vara på tävling. Det har varit hela min värld i hela mitt liv och det här känns så rätt, säger Malin Trollnäs Thuresson.

  – Det har varit helt fantastiskt att få följa Henrik till en guldmedalj på OS,  och drömmen hade varit att få det svenska OS-laget att komma till WEW.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden