Veterinärt
29 januari 16:40

Nya EU-regler ska motverka antibiotikaresistens

LäkemedelsreglerNya EU-gemensamma regler gällande veterinärmedicinska läkemedel har precis börjat gälla. Ett viktigt syfte är att begränsa resistensutvecklingen mot antimikrobiella läkemedel.

Nya EU-regler ska motverka antibiotikaresistens
Felaktig användning av antibiotika kan få stora konsekvenser. Foto: Roland Thunholm

Från och med igår fredag gäller den nya EU-förordningen om veterinärmedicinska läkemedel. De nya reglerna innebär förändringar för både läkemedelsföretag och apotek samt veterinärer och djurägare. Syftet är främst att öka tillgången till säkra och effektiva läkemedel för djur inom EU samt att motverka miljöpåverkan och utvecklingen av antibiotikaresistens.

Bland annat förenklas procedurerna för godkännande av veterinära läkemedel samtidigt som reglerna kring förskrivningen av antimikrobiella läkemedel stramas upp. Exempelvis kommer recepten endast att vara giltiga i fem dagar.

– De tidigare reglerna för veterinärmedicinska läkemedel behövde moderniseras i många delar, och det har varit ett omfattande arbete. Från svensk sida är vi mycket nöjda med att reglerna nu tydliggör krav vid förskrivning av antibiotika och ökad hänsyn till miljöpåverkan innan läkemedel godkänns, säger Henrik Holst, koordinator för veterinärläkemedel på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

De nya EU-gemensamma reglerna innebär förändringar inom områden såsom kliniska prövningar, godkännande, tillverkning, marknadsföring, förskrivning, distribution och säkerhetsuppföljning.

Läkemedel för djur – läs mer om regelverket här.
Antimikrobiella läkemedel – se förteckning här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden