Sverige
11 januari 2019 16:33

Nya föreskrifter publicerade: Fortsatt tillåtet att ha häst i befintliga spiltor

FöreskrifterJordbruksverket har fattat beslut om nya föreskrifter för hästhållning.

Nya föreskrifter publicerade: Fortsatt tillåtet att ha häst i befintliga spiltor
Jordbruksverket har publicerat nya föreskrifter om hästhållning. Foto: Piplana/Istock

Jordbruksverket har nu presenterat nya föreskrifter för hästhållning. De börjar gälla den 1 mars 2019. Fokus har legat på att ta fram funktionsregler, alltså beskriva den funktion som ska uppnås och minska mängden detaljkrav, meddelar Jordbruksverket.

”Vi har som uttalat mål på Jordbruksverket att våra föreskrifter ska bli mer målinriktade, vilket vi tagit fasta på i arbetet med de nya hästföreskrifterna. Det kan finnas många sätt att uppnå en god djurhållning och det är viktigt att våra föreskrifter tillåter en utveckling av hästhållningen om vi når samma, eller högre, nivå på djurskyddet. Dessa föreskrifter är ett steg i den riktningen”, säger David Slottner, på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Gamla spiltor OK

De nya föreskrifterna innehåller inget förbud mot att ha häst i spilta, så länge spiltan har använts innan föreskrifterna träder i kraft.

”Detta innebär att hästar får fortsätta hållas i befintliga spiltor, men inte i nybyggda sådana. Användning av skötselspiltor, utfodringsspiltor och liknande påverkas inte av föreskrifterna”, skriver Jordbruksverket.

Regeringen har sedan tidigare beslutat om en utredning som gäller bland annat eventuellt förbud mot spiltor. Den utredningen väntas vara klar senast den 1 juli 2019.

PDF: Föreskrifter om hästhållning

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden