Hoppning
12 november 2023 17:40
Ridsportplus

Nya svenska mästaren: ”Jag tycker inte längre att hindren är så stora”

SM i BoråsDet räckte inte med att vara dubbelnolla för att bli svensk mästare i inomhushoppning 2023. Det gällde att vara riktigt snabb i omhoppningen, och båda villkoren uppfylldes av Linda Heed och Skylander VS som är ny svensk mästare i SM i hoppning inomhus. Det var dessutom idel SWB-hästar på medaljplats.

Nya svenska mästaren: ”Jag tycker inte längre att hindren är så stora”
Linda Heed och Skylander VS, svenska mästare i hoppning inomhus 2023. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Seniorerna hade bara två omgångar på sig att säkra medaljer i inomhus-SM, och slaget stod mellan ekipagen som var felfria i första omgången. Fyra gick till omhoppning om medaljerna och tre nollade.

  Segrare blev Linda Heed och Skylander VS (SWB val f 14 e Stolzenberg – Cassini II, uppf/äg Viksbergs Säteri AB). Hon hade bäst utgångsläge genom att starta sist i både grund och omhoppning.
  − Men det var inte givet att jag skulle vinna. Oavsett konkurrens måste både du och hästen vara i form och ta sig över hindren felfritt, säger Linda Heed som är den mest rutinerade i medaljtrion.

  Jag kommer in med tanken att ”det här ska vi nog kunna överleva”.

  Linda Heed

  − Jag har haft fördelen att rida ganska många GCT och när jag kommer hem till Sverige tycker jag inte att hindren är så stora. Det har inneburit en jättestor skillnad för mig det senaste året, att jag kommer in med tanken att ”det här ska vi nog kunna överleva”.

  − Det mentala spelar roll, och när jag rider yngre hästar är jag själv trygg och för förhoppningsvis över den känslan till dem, säger Linda Heed, som nu i slutet av hösten har fått lägga om lite i sin planering.

  SM passade in i planen

  − Tanken var egentligen att jag skulle ha ridit Prag i nästa vecka. Nu blev det inte så, och planen var att Skylander skulle göra en inomhustävling och då passade SM ganska bra i planen. Han är på väg upp och behöver lite mer rutin.
  − Hur bra han är får han bevisa, men han är en cool häst som hela tiden snäppar upp, så vi får väl se.

  Silvermedaljör blev Linn Widmark.
  − Jag tycker att det är väldigt stort, jag förlorade inget guld utan jag vann ett silver.
  Min häst är väldigt ny i de här sammanhangen och på den här nivån så det var ett test på att se vad hon går för, säger Linn om Capitola (SWB sto f -11 e Cardento – Dutch Capitol, uppf Monica Karlsson och Bo Johansson, äg WEXIM).

  − Jag tror att jag red det fortaste jag kunde. Det räckte till ett silver och jag är jättenöjd, säger Linn som ridit hästen i tre år.
  − Senast jag tog medalj på ett SM var ett brons för två år sedan, och det är alltid lika kul att ta medalj.

  Linn Widmark Capitola-2553
  Linn Widmark och Capitola bev silvermedaljörer i seniorernas SM. Foto: Pernilla Hägg
  Amanda Eriksson Folsom-2496
  Amanda Eriksson och Folsom tog brons i seniorernas SM. Foto: Pernilla Hägg

  Men frågan är om inte bronsmedaljören är mest tagen av sin placering. Amanda Eriksson har svårt att hålla rösten stadig.
  − Jag har aldrig tagit en enda medalj, och jag har inte heller ridit så många mästerskap. Det blev inga på ponny, men några som junior.

  Amanda berättar att hon bara ridit 1,50 de senaste åren.
  − Det är först i år som jag blivit etablerad på den här nivån, och nu kände jag att jag kanske kunde slåss om medaljerna.

  Man sliter varje dag och det är kul att få lön för mödan

  Amanda Eriksson

  Det var Folsom (SWB val f 12 e Favorit Ask – Goodtimes) som tog henne till den första medaljen.

  − Nu har jag flera 1,50-hästar men han var bäst i kvalet. Det är min tränare Lasse Berglund som fött upp honom och jag köpte honom som 5-åring, och har utbildat honom hela vägen hit. I år har jag ridit mestadels utomlands, så jag kände att han var väl förberedd, säger Amanda som jobbar med hästar.

  − Man sliter varje dag och det är kul att få lön för mödan, att äntligen få lite betalt, säger Amanda innan hon rider in i ridhuset i Borås för att bli hyllad av fullsatta läktare.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden