Avelsnyheter
7 juli 2023 05:55
Ridsportplus

Nya topphingstar i ponnydressyr men hoppaveln står stilla

StatistikVår unika statistik över ponnyhingstarnas prestationsförärvning, baserad på avkommornas livstidsresultat, har nu uppdaterats med avkommornas resultat för 2022. Den har gett en del ommöbleringar i toppen för dressyrförärvarna. På hoppsidan är det mera stiltje.

Nya topphingstar i ponnydressyr men hoppaveln står stilla
New forest-hingsten Wellhouse Willum är ny på dressyrens tio i topp. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är samma tio hingstar som figurerar i 10-i-topplistan över hoppförärvare som det var förra året, med connemarahingsten Poetic Justice som ohotad etta. Han toppar även den stora listan där antalet tävlingsavkommor oavsett gren räknats in. Vårt sätt att räkna, där det totala antalet avkommor till varje hingst jämförs med det totala antalet tävlingsmeriterade avkommor, tenderar att gynna äldre hoppförärvare med många årgångar efter sig på tävlingsbanorna.   

Men detta är nog inte hela förklaringen till att det händer så lite i hopptoppen. Det är importerna som dominerar inom ponnysporten i hoppning. Inte minst finns det idag anmärkningsvärt många irlandsfödda connemaror på tävlingsbanorna. Däremot har relativt få nya svenskfödda hopponnyer tillkommit de senaste åren.

Pjustice_s54437a
Poetic Justice leder hopplistan i år igen. Foto: Yvonne Karlsson

Nya hopphingstar på ingång

Förhoppningsvis är en förändring på gång: under de senaste åren har flera hoppstammade hingstar med goda bruksprovsresultat godkänts. Deras avkommor är dock ännu lite för unga för att ha hunnit göra något avtryck i statistiken. Avkommorna har inte hunnit tävla särskilt mycket ännu.

På dressyrsidan har det hänt mer. Ridponnyhingsten Verdi, själv EM-placerad, har avancerat till en andraplats i dressyrens 10-i-topp och till en femteplats totalt. Han tillhör nu den illustra skaran hingstar där mer än hälften av avkommorna är tävlingsmeriterade. Verdi är en son till Vermont som toppar dressyrstatistiken, och på tredje plats ligger ytterligare en Vermont-son i form av den nyligen bortgångne Valdo. Det finns också ett par nya namn på 10-i-topplistan. Det är new foresthingstarna Stackarps Peeron (åtta) och Wellhouse Willum (nia). Särskilt Wellhouse Willums placering är intressant, eftersom han är en i sammanhanget yngre hingst som dessutom är avelsverksam.

Verdi1-100605
Verdi riden av Amalie Egholm Hebsgard Foto: Roland Thunholm

Spännande med nya hingstar

För att få ett resultat som är tillräckligt tillförlitligt statistiskt tar vi bara med de hingstar som haft minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder till och med tävlingsåret 2022 i våra tabeller. Vi är alltid nyfikna på vilka nya hingstar som ska komma med varje år, och vem av dem som ska placera sig högst på den stora listan där både dressyr-, hopp- och fälttävlansmeriter ingår. I år blev det welshhingsten Kulltorps Arkitekt på en 48:e plats, följd av Dimmans Eros på plats 81.

10-i-topp-dressyr
Topplistan dressyr
10-i-topp-hoppning
Topplistan hoppning
Statistiken-som-pdf-1
Hela statistiken – klicka på bilden så får du upp den som en PDF

Fakta

Så har statistiken räknats fram

Syftet med vår statistik är att räkna fram vilka ponnyhingstar som har säkrast förärvning av tävlingsegenskaper. Därför jämför vi varje hingst totala antal avkommor i tävlingsbar ålder med antalet ponnyavkommor som meriterat sig i sporten, och får på så sätt fram en procentandel tävlingsavkommor för varje hingst. Ju högre procentsats, desto säkrare förärvning.

Hingstarna

För att komma med i tabellen ska hingsten vara av någon av raserna svensk ridponny, new forest, connemara eller welsh av sektionerna B, C, D och welsh partbred, det vill säga de raser som är vanligast på våra tävlingsbanor. Hingsten ska ha fått minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder, det vill säga vara födda 2017 eller tidigare. Detta för att få ett tillräckligt statistiskt underlag för att bedöma förärvningen. Uppgifterna om antalet levande födda föl per hingst har vi tagit från Svenska Hästavelsförbundet och de aktuella avelsföreningarna.

De hingstar som inte har haft några föl efter 2002 har vi uteslutit ur tabellen. Deras avkommor har i de flesta fallen lämnat sporten för länge sedan, och själva är de döda sedan många år. Vi har även uteslutit de hingstar som lämnat mindre än 15 % tävlingsavkommor för att koncentrera oss på prestationsavelns plusvarianter.

Avkommorna

Vår statistik bygger på Svenska Ridsportförbundets uppgifter om ponnyers tävlingsresultat till och med tävlingsåret 2022. För att räknas som tävlingsavkomma i vår statistik ska ponnyn någon gång under livet ha tagit poäng på regional tävling eller högre. Om ponnyn placerat sig i motsvarande medelsvår hoppning, lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan räknas den som kvalificerad tävlingsponny i vår statistik. Detta gäller kategori C och D – för kategori B-ponnyer räknas även motvarande lätt A hoppning och lätt fälttävlan.

För att lite snabbare få fram fakta om de yngre hingstarnas förärvning inkluderar vi även 5- och 6-åriga ponnyer som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelningar.

De avkommor som inte tävlat som ponnyer i Sverige, exempelvis därför att de vuxit över och tävlar i hästklasser, eller därför att de exporterats därför inte finns med i SvRF:s databas, är inte medräknade.

Statistiken som excelfil kan du hitta här

Tio i topp samt bästa dressyrförärvare

Här följer en kortfattad presentation av förärvarna som placerat sig allra främst i årets statistik.

 • Poetic Justice. 1:a totalt, 1:a i hoppning. Internationellt känd hoppförärvare som toppat tabellen varje år sedan tävlingsåret 2015. Övervuxen connemara (152 cm), placerad i nationell 1,30-hoppning i hästklasser.
 • Kulltorps Yrrol. 2:a totalt, 3:a i hoppning. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan 2005, SM-silver i hoppning kat B 2012.
 • Fabian. 3:a totalt, 2:a i hoppning men är dessutom den hingst i tabellen som har allra högst andel kvalificerade tävlingsavkommor. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 2003.
 • Valdo. 4:a totalt, 3:a i dressyr. Svensk ridponny som tävlat på SM-nivå i dressyr.
 • Verdi. 5:a totalt, 2:a i dressyr. Svensk ridponny, EM-placerad i dressyr. Verdi låg på 9:e plats i den förra statistiken.
 • Miclas Activ. 6:a totalt, 4:a i hoppning. New forest, SM-vinnare I hoppning kat C 1999, vinnare av Prins Carl Philips pris i Globen.
 • Minotauros. 7:a totalt, 5:a i hoppning. Liten (156 cm) SWB-hingst godkänd för ridponnyavel. Placerad i Svår hoppning i hästklasser.
 • Hellekis Timjan. 8:a totalt. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 1985.
 • Fleetfoot. 9:a totalt. Welshponny, tävlat nationell dressyr kat C. Fleetfoot har klättrat från 19:e plats i den förra statistiken.
 • Fredriksbergs Dali. 10:a totalt. New forest, tävlingsmeriterad i dressyr och fälttävlan.
 • Vermont. 1:a i dressyr, far till Valdo och Verdi. Ridponnyhingst som gått EM i ponnydressyr.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden