Sverige
6 januari 07:00

Nyfödd nyårspresent väntade i Camillas stall

NyårsfölVid morgonfodringen stod det en överraskning i ponnystoet Tinas box. Ett föl som var alldeles nyfött och fortfarande var kladdigt. ”Vi visste inte att stoet var dräktigt” säger ägaren Camilla Strandäng.

Nyfödd nyårspresent väntade i Camillas stall
Doris blev en överraskningspresent på nyårsdagen. Foto: Camilla Strandäng

Det hände mycket på nyårsdagens morgon. I ett stall i Grillby kom alentejo-fölet Matteus till världen någon gång mellan sju och nio, och vid sjutiden föddes också lilla Doris, ett ponnyföl, hos Camilla Strandäng i Vedum i Västergötland.

Tina O Doris Fotocamillastrandäng
Det nyfödda fölet kan gå ut korta stunder med täcke på. Foto: Camilla Strandäng

Vem som var först av dessa två går inte att avgöra, eftersom båda stona klarade sina fölningar själva, utan hjälp av människor.

− Det var verkligen en surprice, eftersom vi inte visste att stoet var dräktigt när vi köpte henne från Irland i september, även om hon var lite tjock. Som tur är har vi inte ridit henne så mycket, berättar Camilla Strandäng som bedriver ridskola, försäljningsverksamhet och uppfödning i liten skala.

Det lilla fölet ska få heta Doris, och kan av de långa benen att döma mycket väl växa om sin mamma Tina, som är B-ponny.
− Att få föl så här tidigt på året är inte idealiskt. Vi har en del travare också, och där vill man gärna ha föl tidigt så att det hinner växa sig stora under året – men inte så här tidigt, utan i februari-mars.

Tina O Doris3 Fotocamillastrandäng Fix
Fölet Doris föddes med ordentlig päls. Foto: Camilla Strandäng

Doris och hennes föl får nu dagligen röra sig fritt i ridhuset som finns på anläggningen.

− Fölet är lyckligtvis fött med ordentlig päls så att det klarar lite kyla, säger Camilla Strandäng.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden