Blogg
12 januari 2015 13:12

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Nystart på Bosön

PonnymammanDen här årstiden kan man verkligen behöva en spark i ändan. Man behöver komma igång efter alla sega helger. På landslagsträffen på Bosön fick vi den sparken.

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Nystart på Bosön
Ulrika Fåhraeus bloggar hos Ridsport som Ponnymamman. Foto: Privat

I värsta fall geggar man ihop totalt över julen. Saga släppte allt med hästarna ett tag med början en dryg månad innan jullovet. Hon behövde det efter tävlingsåret, och ponnyn behövde sin vila också.

Men sedan gäller det att komma igång igen. Det blir inte precis lättare om man har huset fullt av släkt och vänner som säger ”Va, ska du rida nu igen? Du red ju igår” och ”Det var väldans vad mycket ni är i det där stallet”.

Den nödvändiga rumpsparken kom under jullovets två sista dagar och landslagsträffen på Bosön. När Saga fick inbjudan svindlade det en stund. Bosön, detta legendariska träningscentrum för elitidrottare. Jag såg framför mig svartvita bilder på gamla ishockeyspelare, forskare i vita rockar, tv-team. Och dit skulle – vi?

När jag började skriva den här bloggen för ett och ett halvt år sedan hade Saga just gått från P80 till P90. Då fasade jag för den enstjärniga nivån. Nu efter en klockren säsong i enstjärnigt (utan ett enda hinderfel i terrängen) är det tvåstjärnigt som gäller – och landslaget. Ni förstår kanske att det känns lite overkligt.

Det var lagen för ponny, junior och young rider som samlades. Och nu är det allvar. Det är inte bara att vara med lite lagom och tänka att man får se hur det känns och sådär. Man man får skriva på ett avtal. I detta förbinder man sig till ett och annat.

Vad står det i ett landslagsavtal? Till att börja med ska man kunna sin TR och inte bara det, man ska kunna FEI:s TR också och känna till dopingregler värdegrunder. Så nu får vi plugga på. Man blir upplyst om sina skyldigheter utåt och gentemot Ridsportförbundet och om vikten av att uppföra sig, främja god laganda och en hel del annat.

Saga bara älskar detta. Det var hit hon ville hela tiden, medan hennes tröga föräldrar tänkte ja, ja, och låg ett steg efter hela tiden. Hon växer av detta ansvar, av att ha kommit så här långt och av att de i ledningen tror på henne och vill satsa på henne.

Landslagsledarna var där i sina blågula Sweden-tröjor. Det var mycket teori, tävlingsplanering och information om hur man gör när man tävlar internationellt. Det är regeldjungel det där och det var bra att få denna genomgång.

I pauserna kunde tjejerna spana på hockeyspelare, eller vad det nu var för lag med killar som var där. Dag två var det ett fys-test som hon bävat inför, men hon klarade det utmärkt.

Och nu fick jag träffa en man jag som länge haft en hemlig beundrare i mig – Staffan Lidbeck. För sex-sju år sedan skrev jag en artikelserie om hållbarhetsträning där jag intervjuade bland andra Staffan. Det var på telefon och jag tror inte han kommer ihåg det. Men hur som helst, jag älskar veterinärer som verkligen värnar om våra hästar. Jag kan lyssna hur länge som helst på veterinärer som pratar träningsfysiologi.

Och nu fick jag göra det igen, live. Staffan pratade om senor och galoppträning och varför det är så bra med gammaldags, british style ROAD WORK, vila och återhämtning och allt möjligt, och vi fick ställa frågor. Det var verkligen bra för ungdomarna att få lära sig om detta. Han gick också igenom hur de ska lägga upp sin träning fram till det stora målet EM. Saga har nu gjort en detaljerad tränings- och tävlingsplan.

Ja, jullovet var en seg historia, men en sak fick vi iallafall gjort  – vi satt in vår unghäst Crescendo som blir tre år i april. Hans mamma är mitt sto e. Danzas/ fullblodsto och pappa är hopphästen Crelido. Sagas  svindlande mål med Crescendo är Badminton och OS, vi får väl se 😉

Vad mer? Jag tog i december ett femte jobb för att vi ska ha råd med elitsatsningen. Ja ja, jag jag kan se er ta er för pannorna nu men mot slutet av året är planen att fem jobb ska ha skurits ner till tre. Ett av jobben är ett säsongsjobb, så jag gör inte allting samtidigt. Jag inser att man inte kan hålla på så här hur länge som helst, men vi har ju skrivit på ett avtal – det är bara att spotta i nävarna och försöka dra ihop slantarna.

Nu har vi alla fått ett helt nytt år som vi kan göra vad vi vill med. Jag hoppas att du gör det bästa du kan av ditt nya år! Det ska jag försöka göra också.

/Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus

PS Ta gärna en titt på Ponymammans facebooksida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden